Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Januarigänget bör backa om Arbetsförmedlingen

Presskonferensen med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gav fler frågor än svar.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Martin Ådahl brukar betecknas som arkitekten bakom reformen av Arbetsförmedlingen.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Det är uppenbart att regeringen och dess samarbetspartier saknar stöd i riksdagen för sitt hafsverk. Gör om, gör rätt!

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gav två tydliga besked på torsdagens presskonferens om reformeringen av Arbetsförmedlingen: Hon är socialdemokrat och hon är norrbottning. I övrigt var svaren svävande och motsägelsefulla.

Nordmarks huvudnummer var att regeringen ska skriva in vikten av lokal närvaro i myndighetens regleringsbrev. Det är förstås ett svar på den hårda kritiken mot Arbetsförmedlingens pågående arbete med att lägga ned 132 lokalkontor runtom i landet.

Reformen av Arbetsförmedlingen

Det är uppenbart att centraliseringen och digitaliseringen av myndigheten har gått för långt. Runt 70 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen tillhör utsatta grupper och många av dem har nog svårt att sköta sina ärenden via nätet.

Men att många kontor skulle komma att slå igen borde ha stått klart för regeringen redan för ett år sedan med M-KD-budgetens kraftiga nedskärningar på Arbetsförmedlingen.

Reformens arkitekt - centerpartisten Martin Ådahl - har visserligen protesterat mot nedläggningsplanerna. Men någon höjning av förvaltningsanslaget blev det varken i vårbudgeten eller i budgeten för 2020. Regeringen gjorde inte heller någon ändring av regleringsbrevet efter att myndigheten i maj meddelat att lokalkontoren skulle läggas ned.

Först nu - när Eva Nordmark hotas av misstroendevotum och Arbetsförmedlingen i princip redan har stängt 90 av kontoren - meddelar regeringen att man kommer att påtala vikten av lokal närvaro i nästa års regleringsbrev, dock utan att tillföra några pengar. 

Dra tillbaka förslaget

Det gör reformen av Arbetsförmedlingen än mer svårförståelig. Det är alltså av yttersta vikt att myndigheten återigen öppnar kontor över hela landet, men samtidigt anses den vara så ineffektiv och dålig att den måste vara nedlagd i nuvarande form inom två år. Är det Stureplanscentern eller hembygdscentern som kör egentligen?

Det fanns mer som förbryllade. I januariöverenskommelsen står det att antalet fristående aktörer ska begränsas för att säkerställa kvaliteten. Men på torsdagen pratade Eva Nordmark plötsligt om vikten av att det finns en mångfald av utförare, hon nämnde spontant folkhögskolor och ideella krafter. Ska det alltså inte finnas några krav på att aktörerna har relevant erfarenhet? Det vore som att be om en återkomst för de problem som etableringslotsarna medförde.

”Jag kommer att vara garanten för att vi inte sjösätter något experiment som inte funkar”, sa Eva Nordmark. Men den som lyssnade på presskonferensen blev snarast övertygad om motsatsen. Det är just ett storskaligt experiment som står för dörren, inte den prövande och stegvisa reform av myndigheten som skulle behövas.

Januarigänget borde redan nu inse att det inte finns något stöd i riksdagen för det här hafsverket och dra tillbaka förslaget.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill stoppa nedläggningen av lokalkontor.