Jan Lindström: Fegt och hysteriskt

Publicerad
Uppdaterad
I dag är det exakt 59 år sedan Auschwitz befriades: Förintelsedagen.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Insikten om det som gjorts ledde till ett europeiskt löfte om att det aldrig skulle ske igen. I dag växer antisemitismen i Europa. En försöksvis stoppad EU-rapport visar att invandrade muslimer står för mycket av det aggressivare judehatet. Det finns en gles förklaring därtill: muslimer har svårt att hålla isär staten Israels politik och judar i allmänhet. I söndags svarade integrationsminister Mona Sahlin i TV:s Agenda på en fråga kring antisemitismen i Sverige med en relativiserande utläggning. På det viset slapp hon särskilja judehatet från exempelvis förföljelsen av homosexuella. Hon sammanfattade med att all diskriminering är lika oacceptabel, vilket är rimligt och sant och fegt. Ämnet var antisemitism och inte diskriminering i allmänhet. Europas skuld är inte slutbetald. Det judiska folket utsattes för det ondsintaste och mest disciplinerade utrotningsförsöket i historien - och det är vår egen världsdels närhistoria det handlar om, med Nazityskland som outtröttlig bödel, med oss andra som trötta åskådare. Aldrig mer, sade vi efteråt. Vi påminner oss det löftet och risken för nya folkmordiska utbrott genom att minnas Auschwitz. Vi påminns också om att antisemitismen överlevde Auschwitz. Den stövlar omkring bland oss. Muslimer har skäl att känna sig diskriminerade i stora delar av Europa, bland annat i Sverige. Främlingsrädslan slår ut i variga blaffor inför islam. Skolans erfarenhet är att många muslimska elever vägrar ta till sig berättelserna om Förintelsen, eftersom de upplever Israels behandling av palestinierna som ett herrefolks övergrepp. Därmed är det ännu viktigare att den svenska skolan övertygar dem om Förintelsens sanning och förmedlar insikten om judehatets katastrofala idioti. Det går troligen att göra med hjälp av muslimer, det finns gott om muslimer som vet och förstår bättre än till exempel Helle Klein. I går skrev Aftonbladets politiska redaktör en besynnerlig krönika i ämnet antisemitism. Hon ville leda i bevis att anklagelser om antisemitism i Sverige är en politisk kampanj, iscensatt av Israels ambassadör i samarbete med Knutby-sektens pastorer. Ambassadörens lätt hysteriska anklagelse om att judar i Sverige "trakasseras av muslimer överallt, i skolor, på gatan, i tunnelbanan", kallar Helle Klein en "grov anklagelse mot hela svenska folket", vilket är svårt hysteriskt. Antisemitismen stövlar ovedersägligen omkring bland oss. Det måste vi berätta om på 59-årsdagen av insikten om Auschwitz existens och syfte, för detta judehat vill göra oss alla mindre och räddare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag