Isobel Hadley-Kamptz

Myten om det upplysta Sverige

Publicerad
Uppdaterad
I veckan startade Dagens Nyheter en blogg om "märkligheter".
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
Den skrivs av ordföranden i UFO-Sverige, Clas Svahn, som själv säger: "Jag ser mig inte som skeptiker eller troende". Han understryker att: "Oväntade steg hörs i ett hus, okända ekon syns på radar och osannolika sjöodjur siktas i såväl Storsjön som Loch Ness."
Jaha. Det är ungefär som i TV4 plus. Där går en vanlig dag "Det okända", ett svenskt program där programledarna försöker ta reda på vad andarna vill säga till olika personer, Psychic challenge - en talangtävling för förhoppningsfulla medier och diverse importerade eller svenska serier om osaliga hus, reinkarnerade släktingar och annan kontakt med det som kallas det övernaturliga.
Det är lätt att vifta undan som underhållning. Men enligt föreningen Vetenskap och allmänhet tror knappt var femte svensk att astrologi är en vetenskap.
Det är faktiskt färre än på länge, så DN-bloggen kan vara fel ute i marknaden. Den är dock redan den mest kommenterade bloggen på hela tidningen så den verkar ha funnit sin läsekrets.

I höstas var vi många som skrattade åt att en person som inte trodde på evolutionen kunde bli ett hjärtslag från världens viktigaste post. "De där tokiga amerikanerna", höhöades det både på redaktioner och vid köksbord.
Men i EU-valet i juni i år ställer kristdemokraterna upp med ett toppnamn som åtminstone tidigare hävdat att Darwins lära och den bibliska skapelseberättelsen bör finnas sida vid sida i svenska skolor utan att lärarna tar ställning.
Ella Bohlin har sedan dess sagt att hon ändrat sig, men tredjenamnet, Per Landgren har motionerat i riksdagen om att evolutionen bör betraktas som filosofi och inte som vetenskap.
En annan av kristdemokraternas toppkandidater, Christina Doctare, tror att astma botas med ayurveda.
De är tyvärr inte ensamma i sin förvirring. Landstinget i Kronoberg anordnade för ett par år sedan ett heldagsseminarium för ett hundratal läkare med en rysk expert på så kallad aurafotografering. Läkarna fick lära sig om alternativ diagnosticering av bland annat cancer. I Gävle finansierade i början av 2000-talet arbetsförmedlingen i flera år en arbetssökande som undersökte om klassiska tonsättare reinkarnerats som moderna artister.

Annat "märkligt"
är mer kommersiellt inriktat. Jag köper själv Saltå Kvarns produkter för deras höga kvalitet och fina förpackningar, men ställer mig en smula frågande till den antroposofiska idén att man bör så, skörda och arbeta efter månens och stjärnornas rörelser. Jordbruk by astrologi, alltså.
I sammanhanget är det dock betydligt värre att antroposofiska kliniker fortfarande mot skattepengar tar emot exempelvis autistiska barn, trots upprepade vittnesmål om övergrepp och trots att behandlingen främst inriktar sig på att förbättra barnens karma inför reinkarnationen. Bland annat sker detta genom akvarellmålning utan svart färg.
Antroposofiska läkare i Sverige hävdar för övrigt fortfarande, trots otaliga vetenskapliga motbevis, att autism beror på mässlingsvaccin.

I förra veckan
hävde Barack Obama förbudet mot federalt finansierad stamcellsforskning. USA går just nu tydligt i riktning bort från vidskeplighet och anammar i stället en modern evidensbaserad syn på politik. Det gäller allt från miljöfrågor till forskningspolitik och folkhälsa.
Här får vi i stället DN:s UFO-blogg.
Sverige betraktar sig gärna som världens modernaste land. DN-redaktionen kanske kan lägga några tarotkort för att ta reda på hur länge den självbilden håller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag