Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Isobel Hadley-Kamptz

Förvirrad debatt

Publicerad
Uppdaterad
Vad menar ni egentligen med multikulturalism?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
Förlåt ordningsfrågan, men en hel del politiker och debattörer bör nog fundera lite på definitionerna.
I veckan höll alltså Storbritanniens premiärminister David Cameron ett linjetal, talande nog på en konferens om terrorism, där han förklarade att nu fick det vara nog med multikulturalism.
Angela Merkel höll motsvarande tal i höstas och Nicolas Sarkozy följde efter i förrgår. Multikulturalismen har misslyckats, säger de.
I Storbritannien hojtar extremhögern nu glatt om att de fått rätt, liknande tongångar hörs från Sverigedemokraterna efter att bland annat moderate riksdagsledamoten Hanif Bali skrev en artikel där han höll med Cameron.

Detta att högern och extremhögern glider ihop och liberalismen blir antiliberal, är ett tema vänstern gärna uppehåller sig vid. I går skedde det på ett samtal på ABF i Stockholm mellan Per Wirtén och DN:s Stefan Jonsson.
Man bör verkligen ta den risken på allvar, på många håll i Europa. Men det handlar också om missförstånd och hopblandningar.
Bali skriver exempelvis mångkultur - alltså att människor från olika kulturer lever tillsammans, när jag i alla fall tror att han menar multikulturalism - detta sätt att bunta ihop folk efter kultur och etnicitet och ge dem grupprättigheter snarare än se dem som individer. Extremhögern är så klart mot det förra också, men är den liberala högern det?
För det råder rätt stor enighet, från vänster till höger, om att tvångskollektiviserande multikulti är dåligt.
Stefan Jonsson formulerade det exempelvis skarpt på ABF-seminariet. Också kvinnor vars föräldrar kommer från bykulturer i Afrika eller Mellanöstern ska slippa tvångsäktenskap eller könsstympning, ingen skall tvingas representera sin kultur eller etnicitet, vi vill inte ha parallella rättsskipningssystem.
Det betyder inte att vi alla i enighet är emot mångkultur eller pluralism: etnisk, kulturell, värderingsmässig.
Cameron svävar onekligen på målet, det skall sägas. Vi måste sluta med passiv tolerans och i stället utöva "muskulös liberalism", sade han i sitt tal. Men tolerans är ju inte tvångskollektivisering. Tolerans är tvärtom just det som krävs för att mångkulturella, pluralistiska samhällen ska fungera.
Vi behöver inte gilla det sätt andra väljer att leva på, men så länge alla följer lagarna och respekterar den gemensamma civilitet som krävs för att leva tillsammans spelar det ingen roll. Det är som i staden, man behöver inte tycka om sina grannar för att låta bli att kissa i trapphuset.
Muskulärliberalismen tycks dock innebära mer muskler och mindre frihet.
Cameron vill exempelvis drastiskt minska invandringen och Storbritannien är redan västvärldens mest övervakade land. Han talade om att man måste tro på vissa liberala värderingar, som yttrandefrihet och lika värde oavsett kön eller sexuell läggning, för att vara britt. Jag drar slutsatsen att huvuddelen av den brittiska tabloidpressen är obrittisk och får omskolas. Eller vänta, värdet av yttrandefriheten då?
Det är svårt att aktivt bygga nationella gemenskaper på värderingar. Jag gillar den svenska synen på homosexuella mer än den saudiarabiska, även om min egen högstadietid i en bruksort antyder att den svenska synen inte är heltäckande spridd här heller.

Självklart ska vi inte skattefinansiera skolor som lär ut homofobi, kristna eller muslimska. Men åsiktsfrihet är mer än rätten till skattemedel. Frihet är också frihet att välja eller hävda sådant de flesta andra tycker är förfärligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag