Isobel Hadley-Kamptz

Älskade internet

Publicerad
Uppdaterad
Det var som om vi höll andan.
I några skälvande minuter strax före elva i går förmiddag tystnade internet i väntan på det vi redan visste.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.
Att det skulle bli en fällande dom för de åtalade bakom The Pirate Bay hade nämligen redan läckt ut. Också det en intressant detalj i ett samhälle där vissa desperat försöker kontrollera information och kommunikation. Sen kom domen. Och vi pratade obekymrat vidare.
Jag säger inte att det inte finns skäl att vara ledsen. Efter att ha suttit i den där rättssalen i Stockholms tingsrätt och med egna ögon sett nämndemännen slumra till under förhandlingarna bekymrar det mig såklart att de ändå kände sig bortom rimligt tvivel säkra i ett mål som nästan helt saknar bevisning och där själva grundfrågan inte gäller om de åtalade är skyldiga utan om något brott över huvud taget begåtts.
Självfallet finns det också anledning att känna sorg över hur vissa specifika näringslivsintressen försöker döda internet och avskaffa grundläggande medborgerliga rättigheter.

Det går inte att se
Pirate bay-domen skild från upphovsrättslobbyns försök att via EU få stänga av misstänkta fildelare från internet utan rättegång, via ACTA få genomsöka vanliga resenärers datorer på jakt efter fildelat material, eller via Ipred få ta över det jobb som i normala västerländska demokratier utförs av polisen.
Men de kommer ju inte att lyckas. Redan sprudlar internet av kreativitet för att på olika sätt gäcka Ipred. Genom Ipredia öppnar vi våra trådlösa nätverk för att på en och samma gång visa vår solidaritet med andra internetionalister och dra undan mattan för privatpolislagen.
Vi använder olika anonymiseringstjänster för att slippa bli loggade av den alltmer korporativistiska staten. I en faktiskt global gemenskap hjälper vi varandra att skydda det vi älskar.

Det är ett själförsvar
lika mycket som ett självförsvar. Internets själ finns i den möjlighet till kollektiv kreativitet som fildelningen bara är ett av många uttryck för, och som står i total konflikt med den gammeldags modernistiska syn på privat skapande som upphovsrättslobbyn hävdar.
Den konstnärliga och intellektuella processen pågår ständigt och de individuella verk som skapas är bara trådar i den gemensamma väven. Ingen kan äga dem, alla kan älska dem. Alla kan fortsätta på någon annans inslagna vägar.
Anonymiteten på nätet är grundläggande både för det nya skapandet och för nätets revolutionära och medborgerliga potential.
Med ett personnummer tejpat i pannan tvingas jag in i den där individfållan, där det jag tänker är mitt och ingen annans och där jag hela tiden måste vara en och samma helgjutna person. Friheten att utmana och experimentera med sig själv, sexuellt, intellektuellt, politiskt, försvinner. Särskilt tydligt blir det när staten genom FRA sparar och analyserar allt vi gör.
Som Jan-Hugo Stenbeck en gång sade vinner teknik alltid över politik.
Det här var på den tiden svenska staten ensamt ville bestämma över vad vi fick se på tv. Nu vill underhållningsindustrin bestämma över vad vi får säga och göra på nätet. De vill göra om internet till just kabeltv, med oss som maktlösa konsumenter av deras utvalda produkter.
"Där står de inte bara mot tekniken. De måste också kämpa ner miljontals människors kärlek till den revolution som internet innebär. Domen i dag är bara bränsle för elden i våra hjärtan. Det är en strid de aldrig kan vinna."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag