Isobel, Hadley-Kamptz: Vägra ange din granne

Publicerad
Uppdaterad
Den som har rent mjöl i påsen behöver inget frukta.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De orden hörs

allt oftare. Allting kan motiveras, allting kan accepteras. Avlyssna oss, se oss, fotografera oss, ange oss. Ty vi har säckar fulla med bländvitt pulver. Eller nåt. Justitieminister Thomas Bodström promenerar raskt fram på vägen mot det övervaknings- och angiverisamhälle som syns vid horisonten. Under hans fötter kullerstenar av goda avsikter. Eller är de så goda egentligen? På en debatt i Visby mot Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén lovade Bodström innerligt att inga tidningsredaktioner ska kunna buggas med det nya förslag som ligger väntande i riksdagen. Men varför vill han då specifikt ha den möjligheten? Varför ville han först också kunna avlyssna läkarmottagningar och psykologsamtal? Varför vill regeringen kunna installera hemliga spionprogram i nära nog alla människors datorer? Varför ville Bodström att EU skulle tvinga internetoperatörer att lagra information om allting som alla människor gör på nätet, alla inköp, alla mejl, alla sidor man kollat på? I publiken den gången stod en lojal LO-man upp för sin minister och sade att om det bara gjorde världen tryggare hade han inga problem med avskaffad personlig integritet. Och det brukar vara precis så. Vi har inget att frukta, vi är laglydiga, vi drabbas inte, tänker genomsnittsmedborgaren och säger ja tack till ökade befogenheter för poliser och politiker.Den berättigade oron för våld och andra faror gör oss okänsliga för hoten mot det som är demokratins och det goda samhällets grund.

I Lerums villaidyll

uppmanar kommunen nu invånarna att ange varandra anonymt på internet. Om grannen jobbar svart, om grannens ungar dricker folköl, om nån klottrar på grannens vägg. Visst kan det vara rimligt att ingripa om man ser hemskheter begås. Solidaritet handlar om att bry sig om. Men att anonymt tipsa kommunen? En kommun som aktivt uppmanar oss att spionera på våra grannar? Folkpartiet ville i något av partiets eviga rop efter hårdare tag att Säpo skulle anlita angivare på skolorna som skulle berätta om elever med suspekta åsikter eller beteenden. Säpo ryckte på axlarna och antydde att så redan skedde.

Ännu är vi

efter det Storbritannien Ulrika Kärnborg beskrev i gårdagens DN, där innehav av glamliberala Vanity Fair kan ses som uppvigling och bärande av huvtröja är straffbart antisocialt beteende. Men inte så länge till. Snart har vår guldlockige justitieminister sparad information om alla våra småförseelser. För de allra flesta av oss har ju i alla fall lite smuts i samvetshörnen. Svartjobb, bidragstrixande, lite tjuvjakt, lite smuggelsprit, lite byteshandel i gråzonen. En hel ungdomsgeneration som fildelar och i alla fall i storstadsområdena lika gärna röker gräs som dricker alkohol på fredagskvällen. Man kan tycka att allt detta är förfärligt. Likafullt gör vi det. I vissa fall för att vi bara är svaga skröpliga människor, i andra för att det som anses brottsligt helt enkelt inte borde vara det. En allmän misstänksamhet sliter på samhällsväven mer än futtiga småbrott. Men vi behöver inte gå med på det här. Alla har en chans att kämpa emot. Vägra ange din granne!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag