Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamistskolan visar på allt som är fel med friskolorna

Vetenskapsskolans förre ägare och rektor, Abdel Nasser El Nadi, har ett utvisningsbeslut då han anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.
Vetenskapsskolan heter numera ”Safirskolan”.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det är bra att det har blivit svårare att starta friskola. Nu måste det bli betydligt lättare att lägga ner dem. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vetenskapsskolan i Göteborg borde egentligen stoppas upp och ställas ut på museum, androm politiker till varnagel. Lämplig titel: ”Allt som är fel med Sveriges friskolesystem”.

Den förre ägaren, Abdel Nasser El Nadi, har klassats som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo och ska utvisas så fort möjlighet ges. 

Vetenskapsskolan har fått 275 miljoner kronor av svenska skattebetalare sedan starten. Nyligen avslöjade Doku och Expressen att El Nadi har fört ut mångmiljonbelopp till konton i Malta och Saudiarabien. Inte konstigt, friskolor kan ta ut hur stora vinster som helst. 

Dessutom har minst fyra IS-återvändare arbetat på skolan, liksom sju andra som kan knytas till våldsamma islamistiska miljöer, kunde Doku och Expressen berätta i somras.

Stäng Vetenskapsskolan, manar politiker

Förra veckan fick politikerna i Göteborgs kommunstyrelse nog. Samtliga ledamöter och partier vill stänga Vetenskapsskolan - numera ”Safirskolan” - omedelbart. Men kommunpolitiker kan bara lägga ner kommunala skolor, inte fristående. Kommunstyrelsen måste rikta sitt krav till Skolinspektionen. 

Men Skolinspektionen har inte bråttom att lägga ner friskolor. Redan 2012 riktades hård kritik mot Vetenskapsskolan. Det gällde alltifrån bristande trygghet och studiero  till att rektorn ”saknar pedagogisk insikt”, personalen ”saknar utbildning för de uppgifter de i huvudsak ska bedriva” och ”eleverna erbjuds inte utbildning i den omfattning de har rätt till”. Det mesta var helt uselt.

Men det gick bra att fortsätta, tyckte Skolinspektionen. 

År 2016 avslöjade extremistgranskaren Sofie Löwenmark att Vetenskapsskolan var sammanvävd med Sveriges förenade muslimer, att El Nadi figurerade rikligt i radikalislamistiska sammanhang och stod nära Gävlemoskéns Abo Raad - som också han anses vara ett säkerhetshot med utvisningsbeslut.

Men det gick bra att fortsätta. Göteborgs politiker kan knappast vänta sig snabba åtgärder.

Friskolor ska ge ett mervärde

Det måste bli betydligt lättare att lägga ner friskolor. En utredning har tillsatts för att ta fram förslag, både gällande friskolor och kommunala. Men det är bland friskolor som man kan hitta oseriösa huvudmän, mer intresserade av vinst eller religiös indoktrinering än av utbildning.

Detta beror på att regelverket har varit lika undermåligt här som när det gäller arbetskraftsinvandringen. Först i år kom en lag som ställer relevanta krav på den som vill sköta svenska barns undervisning. Nu får en huvudman inte längre vara brottsligt belastad!

Kraven gäller även retroaktivt, vilket ger hopp om att rötäggen kan gallras ut.

Friskolereformen tycks i hög grad ha varit svaret på frågan: ”Vad är bra för friskoleföretagen?” Men det enda försvarbara perspektivet när det handlar om en central, skattefinansierad verksamhet är självklart: ”Vad är bra för eleverna och samhället?” 

Det måste vara utgångspunkten. Friskolor ska ha lika bra eller bättre kvalitet än kommunala skolor. De ska ge ett mervärde. Om de inte håller måttet ska de läggas ner.