Tankesmedjan Doku avslöjar att vd:n och huvudmannen för Vetenskapsskolan i Göteborg är rekryterare till våldsbejakande islamism. Det är åtminstone vad Säpo anser internt, skriver Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark på doku.nu.
Enligt Säpo ska mannen vara en förklarande faktor till att så många från just Göteborg rest för att ansluta till jihadistgrupper i Syrien.
Vetenskapsskolan har kritiserats i åratal. År 2012 polisanmälde Göteborgs kommun skolan för att den tagit emot skolpeng för elever som inte var i skolan. Man tvingades betala tillbaka 200 000 kronor.
Outbildad person på Vetenskapsskolan
Samma år riktade Skolinspektionen hård kritik. Bland annat var bara en tredjedel av lärarna utbildade. Resten hade ingen ämnes- eller pedagogisk utbildning.
Lågstadieeleverna hade lektioner i religion, trots att det ämnet inte finns på schemat i lågstadiet. Och undervisningen hade enbart fokuserat på islam, enligt Skolinspektionen.
Genom åren har myndigheten fortsatt att kritisera och varna Vetenskapsskolan för pedagogiska brister. Men skolan får fortsätta.
Att Vetenskapsskolan har kopplingar till islamism har varit känt i flera år - mycket tack vare Sofie Löwenmarks grävande - men har alltså inte varit till dess nackdel.
Och Vetenskapsskolan expanderar. En ny skola har startat i Gävle och han har fått tillstånd att öppna en annan i Halmstad nästa år. Nyligen ansökte han om att ta över en gymnasieskola i Göteborg. Ansökan avslogs av Skolinspektionen - för att den kom in för sent, skriver Doku.
Denna historia visar på två groteska systemfel på skolmarknaden: Vem som helst kan öppna friskola och det tycks vara svårare att stänga en friskola än att resa till månen.
Offren är barn som får usel utbildning, indoktrineras, ställs på gatan när en skola plötsligt går i konkurs eller tvingas gå om gymnasiet för att originalbetygen är försvunna.
Konsten att dra i långbänk
Vilda västern-tillståndet på skolmarknaden beror till stor del på att alliansregeringen har böjt sig för friskolelobbyn. Man tillsatte visserligen en parlamentarisk kommitté 2011 och sedan en utredning om ägarprövning 2012. Men den förlängdes två gånger genom tilläggsdirektiv och ärvdes så småningom av regeringen Löfven. Till sist klubbades en lag i somras.
Den 1 januari 2019 kommer skärpta ägarkrav att träda ikraft. Det ska bland annat göras en vandelsprövning. Skolinspektionen kan hämta in uppgifter från Polisen, Bolagsverket, Kronofogden, Skatteverket och företag som erbjuder kreditupplysningar.
Även befintliga aktörer måste leva upp till de nya kraven - och det ska bli lättare att dra in tillstånd. Det är absurt att den sortens skärpningar har dröjt så länge.
Men hur effektiva de nya reglerna blir i praktiken, återstår att se. Om exempelvis Vetenskapsskolan kan fortsätta att rosa marknaden är något fortfarande mycket fel.
Fotnot: I spelaren ovan visas Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång diskuterar Juno Blom och Amineh Kakabaveh hedersförtryck.
Läs också: