Intresset för Centern som parti är iskallt

LÄTTVIKTIG. De få konkreta politiska förslag som Annie Lööf har använt för att illustrera sina stora drömmar har inte imponerat.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.


I helgen höll Centerpartiet sina årliga kommundagar, vilket lär ha undgått de flesta. Intresset för Centern är inte svalt, det är iskallt. Maud Olofsson utmanövrerades som straff för lågt väljarstöd men Annie Lööf har än så länge inte gjort någonting bättre. I en färsk mätning från Demoskop backar partiet till ett väljarstöd på ynka 4,3 procent.
Partiledaren inledde i fredags kommundagarna genom att slå tillbaka mot sina kritiker, som påstods ha invänt mot att hon är så "visionär". Men den berättigade kritiken har snarare handlat om att hon talar så fluffigt och floskulöst och aldrig lyckas fylla fraser som "framtidens Sverige kräver modiga politiker" med relevant sakpolitiskt innehåll.
Visionära politiker behövs. Men visioner som inte underbyggs av och förklaras med genomgripande politiska förslag blir bara snömos. Det är Håkan Juholts partiledargärning, också full av stora ord, ett utmärkt exempel på.
De få konkreta politiska förslag som Annie Lööf har använt för att illustrera sina stora drömmar har inte imponerat. Hjärtefrågan är att få människor med små marginaler att spara genom införandet av ett grundavdrag för kapitalinkomster. Ingenting talar för att en liten skatterabatt skulle ha någon effekt på dem den sägs riktas mot, och skapa buffertar som i dag inte finns. Däremot skulle skatteplaneringen öka.
Det svenska skattesystemet lider inte direkt någon brist på kryphål och särregler. Vad som behövs är enkelhet och förutsägbarhet. Skatterna måste hänga samman. Men Annie Lööf har en uppenbar förkärlek för att bedriva symbolpolitik genom att dutta med avdrag hit och dit. Hennes andra stora idé handlar om att införa ett så kallat RIT-avdrag, som ska subventionera it-tjänster, exempelvis datorreparationer, i hemmet.

Att dessa idéer inte har skapat någon våldsam entusiasm för Centerpartiet är ganska lätt att förstå. Inte heller helgens lilla nyhet - förslaget om att införa en "äldrepeng" som följer de gamla i äldreomsorgen - lär bli någon kioskvältare. Efter höstens avslöjanden och debatt om äldrevården inser nog de flesta att frågan om äldre och valfrihet inte är fullt så okomplicerad.
Det påstås ofta att det är Moderaternas fel att Centern och andra borgerliga småpartier har svårt att locka väljare. Men att Reinfeldts parti dominerar är ingenting som hindrar de övriga från att gå fram med politiska förslag som är genomgripande, angelägna och sammanhängande. Problemet är att varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna gör det. Från dem kommer mest små yviga gester. Att Annie Lööf ännu inte lyckats sätta något avtryck är hennes eget fel. Om Centern ska kunna axla sin viktiga roll som företagandets förkämpar krävs mer innehåll och mindre yta.