Sverigedemokraterna är en regional företeelse i Skåne och Blekinge. Trots det kan partiet få en plats i riksdagen om det lyckas få 8000 fler röster. Foto: Joachim Wall
Sverigedemokraterna är en regional företeelse i Skåne och Blekinge. Trots det kan partiet få en plats i riksdagen om det lyckas få 8000 fler röster. Foto: Joachim Wall

Integrera Skåne

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Vad är det för fel på skåningarna? 8,1 procent av väljarna i Skåne läns södra valkrets säger sig stödja Sverigedemokraterna, enligt en opinionsundersökning av Synovate (DN 17/7).
Det innebär att det räcker för Sd att vinna ytterligare 8000 röster för att få över 12 procent i valkretsen och därmed plats i riksdagen, oavsett om man kommer över fyraprocentspärren.
Men samtidigt som Sverigedemokraterna rycker närmare riksdagen visar SOM-institutets stora undersökning att svenskarna i allmänhet är mer positiva till flyktingmottagande än på länge.
Det här understryker än en gång att Sd är en regional företeelse i Skåne och Blekinge.

Det intressanta
med Sverigedemokraternas styrka i Skåne läns södra valkrets är att det inte alls stämmer överens med den vanliga bilden av vilka som röstar på Sverigedemokraterna. Här handlar det inte om arbetslösa varvsarbetare och gamla missnöjda socialdemokrater, utan om människor i välmående landsbygdskommuner och villaförorter som Kävlinge, Sjöbo, Lomma, Staffanstorp och Vellinge. Kommuner som dessutom utmärks av få invandrare.
Vi talar om vad Göran Hägglund skulle kalla "verklighetens folk".
Det som förenar partiets sympatisörer är inte heller någon rasistisk ideologi utan att de ser invandringen som orsaken bakom arbetslöshet, brottslighet och problem i vården.
När man ska förklara Sd:s väljarstöd, och varför vanlig medelklass kan tänka sig att rösta på partiet, brukar det handla om den misslyckade integrationen av invandrare. Det är ju därför partier från höger till vänster tävlar om vilka som har de skarpaste förslagen för möta "integrationsproblemen".

Visst finns det problem med arbetslöshet bland invandrare, men det handlar ju snarare om dåliga regler och diskriminering, än om invandrarna själva. Och med tanke på sammansättningen av Sverigedemokraternas potentiella väljarstöd borde man nog vända på frågeställningen.
Problemet kanske snarare är att delar av den skånska medelklassen inte är särskilt välintegrerad. Man har svårt att anpassa sig till det omgivande samhället och håller sig helst på sin kant.
I stället för att acceptera det mångkulturella samhället sitter man i sina villor och oroar sig. Det är så farligt i Malmö, och man vet aldrig vad som kan hända om man går över Möllevångstorget på kvällen. För människorna där är ju inte som vi, resonerar somliga.
Det är klart att de lockas av ett parti som förutom främlingsfientligheten utmärks av sin nostalgiska bild av ett Sverige där alla var blonda och glada, Kockums byggde tankfartyg och höjden av äventyr var att ta färjan till Danmark.
Det om något är ett integrationspolitiskt haveri. Skärp er, skåningar!
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag