BARA ETT SPEL. Finansminister Magdalena Andersson försöker spela överraskad över tillståndet i Sveriges ekonomi. Ett trovärdighetsproblem är dock att hon i dag har en mer positiv syn på ekonomin än vad hennes företrädare Anders Borg hade i sin prognos från augusti i år. Foto: Izabelle Nordfjell
BARA ETT SPEL. Finansminister Magdalena Andersson försöker spela överraskad över tillståndet i Sveriges ekonomi. Ett trovärdighetsproblem är dock att hon i dag har en mer positiv syn på ekonomin än vad hennes företrädare Anders Borg hade i sin prognos från augusti i år.  Foto: Izabelle Nordfjell

Inte trovärdigt, Magdalena Andersson

Publicerad

Kreditvärderingsinstituten Fitch, Moody's och Standard & Poor's ger Sveriges ekonomi högsta kreditbetyg. I slutet av september meddelade S & P att vi får behålla betyget AAA. Utsikterna för betyget bedöms som stabila med en hänvisning till "en historia av ansvarstagande finanspolitik."

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men Sveriges nya finansminister Magdalena Andersson protesterar i praktiken mot kreditvärderingsinstitutens toppbetyg. Finansministern vevar på som om hon fortfarande var i opposition och påstår att budgetsiffrorna är de sämsta sedan budgetsaneringen under mitten av 1990-talet.

Detta påstående är inte något annat än rent trams, vilket Andersson givetvis är väl medveten om. Hon vet att den svenska statsskulden ligger runt 40 procent av BNP medan den tyska statsskulden, med sina 80 procent, är dubbelt så stor. Hon har också koll på att den amerikanska statskulden har passerat 100 procent.

Varför använder Andersson sig då av en sådan vulgärretorik? Därför att hon har bestämt sig för att dumpa det så kallade överskottsmålet i de offentliga finanserna. Målet innebär att de offentliga finanserna över en konjunkturcykel ska gå med 1 procent av BNP i överskott. Eftersom det inte går att definiera exakt när cykeln inleds eller slutar så är också måluppfyllelsen svår att mäta.

När Andersson befann sig i opposition var överskottsmålet en helig ko. Anders Borg anklagades ständigt för att smita från detta mål, och nu gör alltså Magdalena Andersson det själv: "Det är inte möjligt och direkt olämpligt" att försöka nå överskottsmålet under kommande mandatperiod.

Finansministern försöker spela överraskad över tillståndet i ekonomin. Ett trovärdighetsproblem är dock att hon - liksom finansdepartementet - i dag har en mer positiv syn på ekonomin än när Borg presenterade sin prognos på Harsund den 23 augusti. Då trodde Borg på en tillväxt på 1,9 procent i år, medan Andersson faktiskt har reviderat upp den till 2,1 procent.

Anderssons siffror skiljer sig annars inte nämnvärt från Borgs på Harpsund. Det intressanta är dock att hon gör bedömningen att ekonomin växer med 3 procent nästa år och 3,2 procent 2016. Det är med svenska mått en ganska hygglig tillväxt. Men ändå ser inte vår nye finansminister någon möjlighet att snabbare nå ett överskott. Om det nu inte går att genomföra ett sparpaket vid dessa tillväxtnivåer, när ska de då kunnas sättas in?

Under valspurten tjatade budgethöken Andersson om hur "svenska folket lånar tio miljoner i timmen för att finansiera Anders Borgs skattesänkningar." I egenskap av finansminister är statens lånebehov plötsligt av underordnad betydelse. Och det har sin förklaring i att dyra vallöften som sänkta skatter för pensionärer, höjt tak i a-kassan och generösare sjukförsäkringsregler måste finansieras.

Därför lånar svenska folket minst fem miljoner i timmen för att finansiera Magdalena Anderssons skattesänkningar och lånebehov.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag