Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte ens centerpartister stryker 12 000 skjortor

Glenn Hysén stryker skjortor.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Fler rut-avdrag är knappast den okomplicerade mirakelkur som Centerpartiet gärna låtsas i entusiastiska utspel när inspirationen tryter.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Utökat rutavdrag hjälper inte mot det största BNP-raset i modern tid, oavsett vad stjärnögda centerpartister tror. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mellan april och juli genomlevde den svenska ekonomin sin djupaste svacka på 100 år och arbetslösheten snuddar vid 10 procent. På torsdagen klubbar regeringen därför en utökning av rut-avdraget för att skapa fler arbetstillfällen och stimulera Sverige ur krisen. 

Ungefär så låter det när Centerpartiets skattepolitiske talesperson Per Åsling får lägga ut texten i DN (13/8).

Det är ”viktigt att i det läget vi befinner oss i” att få människor i arbete och samtidigt göra det lättare för fler att ”få ihop livspusslet”, förklarar Åsling. Det handlar helt enkelt om ”offentligfinansiella satsningar” för att hantera pandemins ekonomiska effekter.

I själva verket är det utvidgade rut-avdraget en gammal centerpartistisk käpphäst, som partiet lyckades få med i januariavtalet (punkt 16) och som låg färdigutrett redan i januari, innan smittan bröt ut. 

Detaljerna är samma nu som då. 

Taket höjs från 50 000 till 75 000 kronor per person. Och avdraget utsträcks till fyra ytterligare tjänster – flera utpräglat centerpartistiska i bemärkelsen mycket precisa och diffusa på samma gång. 

Man ska kunna dra av för att tvätta vid tvättinrättning, montera en soffa och köra den gamla till loppisen. Även ”enklare tillsyn” av hemmet eller lantstället ska skattesubventioneras.

På frågan vad enklare tillsyn innebär konkret, svarar Per Åsling att det ”skulle kunna innebära tillsyn som utförs i nära anslutning till bostaden och som ska vara av enklare slag”. 

Då så. 

Så många skjortor stryks det inte ens i Djursholm.

Rut-avdraget var på många sätt en bra reform när den kom. Den luckrade upp gamla mossiga normer och fick bukt med utbrett svartarbete inom hemstädning. Personer med rut-jobb tjänar in pensionspoäng och kvalificerar sig för a-kassa och sjukpenning. De har också fått en starkare förankring på arbetsmarknaden.

Men reformen är knappast den okomplicerade mirakelkur som Centerpartiet gärna låtsas i entusiastiska utspel när inspirationen tryter i övrigt. 

Enligt en granskning av Riksrevisionen i februari har den inte varit självfinansierande och den nyttjas främst av höginkomsttagare. Den har heller inte rått på utanförskapet men lett till ökad arbetskraftsinvandring – alltså subventionerat låglönejobb för andra europeiska länders medborgare. 

Och den har skapat en ganska bördig mylla för fusk

Regeringen borde göra vad den kan för att komma till rätta med de problemen innan den utökar avdraget för att blidka stjärnögda centerpartister. 

Den som tror att ett avdrag för att få någon att köra soffan till auktionsverket eller gå med ficklampa utanför torpet kommer att stimulera bort det största BNP-raset i modern tid drömmer. 

Det är egentligen ganska enkelt: 75 000 kronor per person innebär att ett hushåll med två vuxna kan dra av för hushållsnära tjänster till ett värde av 300 000 kronor per år.

Det motsvarar 12 000 skjortstrykningar på ett vanligt tvätteri. 

Så många skjortor stryks det inte ens i Djursholm.