Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inte en euro ska gå till diktaturens Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán i parlamentet i Budpest. I måndags förlängde Ungern undantagstillståndet med anledning av coronaepidemin och gav Ornán rätt att styra med dekret.
Foto: TAMAS KOVACS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: PUZZLEPIX/SHUTTERSTOCK / PUZZLEPIX/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ungern kan inte längre anses vara en demokrati. EU måste ta i med hårdhandskarna – annars kommer unionen att korrumperas och eroderas inifrån.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Ungern råder ständig kris. I måndags förlängdes undantagstillståndet som infördes under flyktingkrisen 2015 ännu en gång – men nu med hänvisning till coronaepidemin. Premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz nöjer sig dock inte med att genomföra åtgärder som är motiverade för att minska smittspridning – som att stänga skolor och införa utegångsförbud. I Ungern ska pandemin bekämpas genom att Orbán får rätt att styra landet med dekret, utan att behöva förankra lagförslag med parlamentet. Den som sprider felaktig information om viruset riskerar fem års fängelse – vilket kritiker varnar för är en gummiparagraf för att tysta de redan hårt pressade oppositionella och medierna.

Orbáns exceptionella befogenheter må motiveras med krisläget – men de infördes på obestämd tid. EU har därmed fått en diktatur i sin krets. 

Korruption och rättsröta kan sprida sig

Det här är den största krisen som unionen står inför – ett potentiellt större hot än både brexit och effekterna av covid-19. Hela EU-samarbetet bygger på demokratins och rättsstatens principer, och om dessa urholkas kommer samarbetet knappast att bestå. 

Tanken med att utvidga EU till östblockets nymornade stater, när de kastat av sig kommunismens ok, var att locka med ekonomiska fördelar för att säkra en demokratisk och stabil utveckling. Det gör vår kontinent både säkrare och rikare. 

Det fungerade – land efter land har genomfört reformer för att nå upp till Köpenhamnskriteriernas krav på fria val och fria medier, respekt för mänskliga rättigheter och likhet inför lagen. Åtminstone fram tills nyligen.

Att låta länder som är långt ifrån perfekta vara en del i gemenskapen har också varit ett sätt att stärka deras bräckliga institutioner, med Bryssels politiska kraft och pengar. Men om ett land tillåts att skörda EU-medlemskapets frukter utan att upprätthålla dess principer kommer både korruption och rättsröta att sprida sig. Då finns allt färre skäl för övriga medlemsstater att delta i samarbetet. Och allt fler skäl att värna om sitt eget, resa gränshinder inte bara för migranter utan också för varor, tjänster och arbetskraft. 

Stefan Löfven måste dra slutsatser av Ungerns agerande

Ska Sverige verkligen lämna ut fångar per automatik till en diktatur? Kan den svenska polisen dela information med sina ungerska kolleger? Kan svenska myndigheter räkna med att dokument som ungerska myndigheter utfärdar går att lita på?

Om svaret är nej måste regeringen dra slutsatser. Vid nästa EU-toppmöte kommer Stefan Löfven att dela konferensbord med en diktator. Nu brådskar det att gå vidare med det Artikel 7-förfarande som redan har inletts mot Ungern. Det kräver att även Polen röstar för sanktioner – och därför bör alla övriga EU-länder sätta rejäl press på den polska regeringen.

Frys alla förmåner och dra in rösträtten för Ungern så länge Viktor Orbán styr allena. Det finns ingen plats för diktaturer i EU.