Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Insulinet kan ta slut på bara några dagar

När apoteksmarknaden avreglerades lyftes ansvaret för läkemedelsförsörjningen i kristider bort från Apoteket, utan att någon annan tog över.
Om något händer i Göteborgs hamn riskerar varuflödena i hela landet att störas. Det kan leda till brist på livsmedel, bensin och mediciner.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Livsviktiga mediciner kan ta slut i hela landet – på bara några dagar. Sverige har inte längre stora beredskapslager. En kris kan få förödande konsekvenser.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är slutsatsen man kan dra av att läsa Riksrevisionens rapport, en granskning av  läkemedelsförsörjningen i en krissituation. När apoteksmarknaden avreglerades under alliansregeringen lyftes Apoteket AB:s ansvar för läkemedelsförsörjningen i kristider bort, utan att någon annan tog över. Socialstyrelsen har visserligen uppdraget att samordna hälso- och sjukvårdens beredskapsarbete, men enligt Riksrevisionen finns det brister. Såväl ansvarsfördelning som styrning behöver konkretiseras. Uppgifter riskerar att falla mellan stolarna.

Eftersom många apotek drivs i privat regi är det helt centralt att samarbetet mellan dessa och myndigheterna förbättras. I dagsläget har ingen full koll på vilka mediciner som finns och hur stora volymerna är.

De enda läkemedel som finns i Folkhälsomyndighetens beredskapslager är två miljoner doser influensamedicin, och de får bara användas vid en pandemi. För allt annat är Sverige helt beroende av import för att fylla apotekshyllorna. Störs distributionen i några dagar kommer de snart att gapa tomma.

Göteborgs hamn kan bli en flaskhals

Största delen av importen till Sverige, oavsett om det gäller mat, medicin eller drivmedel, tar vägen via Göteborgs hamn. Det gör oss väldigt sårbara.

Det krävs inte krig eller katastrofer för att skada flödena som håller landet i gång. Så mycket stod klart när Kungliga Krigsvetenskapsakademin förra veckan bjöd in till ett spel – en simulering där några av landets ledande experter ställdes inför olika krisscenarion, som de sedan skulle analysera. 

Spelet var naturligtvis påhittat, men visade hur snabbt en situation kan bli kritisk. Det började i ett gråzonsläge, där spänningarna i vårt närområde hade ökat och Sverige utsattes för cyberattacker med okänd avsändare. Både Nato och Ryssland ökade antalet militärövningar i Östersjöområdet. Sedan gick ett fartyg på väg in till Göteborgs hamn på en mina.

Apoteken skulle snabbt tömmas

Var minan gammal eller ny? Vem lade ut den? Fanns det fler? Det skulle ta dagar att utreda – och uppåt en vecka innan Försvarsmakten kunde garantera att farleden in till Göteborg var säker. Under tiden ville rederierna inte ta några risker. Varor som skulle till Sverige lastades av i Rotterdam och fick köras på lastbil. Men det fanns inte tillräckligt många lastbilar, och i Sverige började snart bensinen sina. Av de viktiga varuflödena nådde en rännil fram. Oroliga svenskar hamstrade varor, och butikerna tömdes snabbt.

Föreställ dig vad det skulle innebära för de omkring 450 000 svenskar som har diabetes om de inte fick tillgång till insulin. Eller alla hjärtsjuka som behöver blodtrycksmedicin. 

Det är inte bara vid en pandemi som läkemedelsbrist kan få allvarliga – rentav dödliga – konsekvenser. Regeringen bör lyssna på Riksrevisionen, någon måste ta ansvar för krisberedskapsarbetet.


Fotnot: 

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige


Läs också: 

Lita på att staten inte kan ta hand om dig