Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: KGC-107 / STELLA PICTURES 134895-5Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: KGC-107 / STELLA PICTURES 134895-5
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: KGC-107 / STELLA PICTURES 134895-5
Storbritannien lämnar EU. Foto: HANNAH MCKAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNStorbritannien lämnar EU. Foto: HANNAH MCKAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritannien lämnar EU. Foto: HANNAH MCKAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Inse att det är över, EU

Publicerad

Storbritannien lämnar EU. Det har stått klart sedan omröstningen i fjol. EU måste inse att de därför inte kan kräva lika rättigheter för EU-medborgare, trots att det vore önskvärt.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stämningen är minst sagt dålig mellan Storbritannien och EU. Det här ska gå fint och smidigt till, lovade bägge parterna efter brexitomröstningen i fjol. Men i praktiken har förhandlingarna liknat en skilsmässa där makarna bråkar om vem som ska få sommarstugan. 

I veckan kom uppgifter om att den fria rörligheten till EU upphör när Storbritannien lämnar EU i mars 2019. Möjligen kan beskedet ses som ett svar på den kritik EU har riktat mot premiärminister Theresa Mays hårda linje. 

Det är illa. Storbritannien och EU kommer även i framtiden att vara beroende av varandra, politiskt såväl som ekonomiskt. 

Men hur önskvärt det än är att Theresa May håller ett öppet sinne för EU är det ändå Storbritannien som avgör hur integrerat landet ska vara med övriga Europa. Dessvärre verkar EU-förhandlarna inte inse det. I stället för att ödmjukt respektera britternas beslut verkar EU tro att brexit kan stoppas om Bryssel visar upp mer av EU:s arroganta sida.

Respektera omröstningen

Nyligen beklagade sig ledamöter för EU:s brexitstyrgrupp över de konsekvenser EU-utträdet kommer att ha för EU-medborgare som bor i Storbritannien. Icke-britter kommer inte att ha möjlighet att rösta i lokala val, och måste nå upp till en viss inkomstnivå för att ha rätt att stanna i landet. EU menar att personer som inte är brittiska medborgare kommer att förvisas till ett ”andra klassens medborgarskap”. 

Det är som om Guy Verhofstadt och hans kolleger har missat att brexit innebär att Storbritannien inte vill tillhöra EU. I detta ingår att det är det brittiska parlamentet som beslutar om utländska medborgares rätt att rösta och uppehålla sig på brittisk mark. Visst är det beklagansvärt att britterna röstade mot den fria rörligheten och ett integrerat Europa. 

Men folkomröstningen måste respekteras, och därmed också britternas preferenser om vilka krav som kan ställas på utländska medborgare som bor i Storbritannien.

Risk att EU-kritik växer

Argumentet att EU bör sätta hårt mot hårt för att avskräcka andra länder från att gå samma väg som Storbritannien – en idé som Tysklands finansminister yttrat – har en baksida. Om Bryssel upplevs som snarstucket finns en risk att EU-kritiska rörelser växer. Att sätta skräck i medlemsstaterna är knappast en bra strategi för att öka unionens förtroende. 

Det är inte förenligt med unionens principer om demokrati, och är dessutom ett fattigdomstecken. Trots brister är EU bra för Europa. Att det inte skulle finnas bättre argument för samarbete än att det blir jobbigt om man lämnar säger något om EU-byråkraternas självbild. 

Storbritannien kommer att gå ur EU. Isalationismen får stå för dem. I slutet av augusti ska förhandlingarna återupptas. Förhoppningsvis har EU en mer ödmjuk inställning, och föregår med gott exempel.

 

Läs också: EU måste lägga om flyktingpolitiken  

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag