Inget isolerat exempel på rasismens Europa

Historien upprepar sig. Under Hitlers regim var de ungerska pilkorsarna hängivna nazismen och förföljandet av judar. I dag har högerextremistiska och rasistiska partier som Jobbik (lilla bilden) fått allt mer att säga till om.
Foto: Bela Szandelszky

1 geting LIBERAL 130127

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz av Röda armén. Inför befrielsen hade SS accelererat sitt mordmaskineri i försöken att undanröja bevis och vittnen. Närmare 60 000 människor, de flesta judar, tvingades på en dödsmarsch undan de allierade. 15 000 dog av kyla, svält och utmattning. De som inte orkade hålla takten dödades.

2005 antogs denna dag som officiell minnesdag av FN:s generalförsamling. Den uppmärksammas i Sverige och i många andra länder på olika sätt. I Italien kommer belysningen av Colosseum att sänkas. Det är en manifestation med en uttalad adressat: Jobbik.

Det högerextrema Jobbik är Ungerns tredje största parti. I november begärde partiets vice gruppledare, Márton Gyöngösi, att regeringen skulle upprätta listor över judar; de sades utgöra en "säkerhetsrisk". Man behövde inte vara expert på nazismens stegvisa resa från huliganvåld, registrering och särlagar till förintelseläger för att chockas av förslaget.


Protester kom från alla håll och Gyöngösi backade, hävdande att han hade "misstolkats". Men i veckan kom besked om att samme Gyöngösi ska ge sig ut på en föreläsningsturné om det "sionistiska hotet".

Även Jobbik har rört sig stegvis. kan man säga. För några år sedan beskrevs partiet som antiromskt. Flankerat av en paramilitär grupp i svarta uniformer fokuserade man på att piska upp hat mot "zigenarna". Hatbrott mot romer, inklusive mord, tilltog.

I ett reportage i tidskriften Expo (4/2009) förklarade en Jobbikledare: "På landet finns inga judar längre, så vi måste byta till zigenarfrågan. För den kan alla förstå."

Indirekt syftade han på att majoriteten av Ungerns 800 000 judar dödades i Förintelsen. Ett skäl till effektiviteten var att Ungern bistod nazisterna med listor över judar.

Att den brutala förföljelsen av romer nu har parats med öppen antisemitism är skrämmande eftersom det visar att spärr efter spärr släpps i Ungern.

Och detta sker alltmedan regeringspartiet Fidesz skruvar upp sin nationalistiska retorik, hyllar krigsförbrytare, ger "ungrare" utanför dagens efterkrigsgränser medborgarskap och monterar ner demokratins ramverk.


Men Ungern är inte ett isolerat exempel på rasismens renässans i Europa - bara det värsta. Främlingshat har tilltagit överallt i krisens tid. I Italien, där Colosseum ska släckas mot Jobbik, har man infört särskilda utvisningslagar för romer, och 2010 förstördes ett helt romskt läger av statens bulldozrar som hämnd för mordet på en italiensk kvinna.

Här hemma avslöjade Expressen, den 20 november 2012, att Sverigedemokraterna krävt en hemlig kartläggning av riksdagens utredningstjänst, över vilka riksdagsledamöter som har dubbla pass. Márton Gyöngösi måste ha applåderat detta robusta "säkerhetstänkande" från SD.

I dag hedrar vi offren för Förintelsen. Men rasismen är inte ett svartvitt foto att högtidligt betrakta. Den finns här och nu. Låt den viska i ditt öra, oemotsagd, på egen risk.