Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen kinesisk bluffmedicin i svensk sjukvård, tack

Kinesisk medicin är numera det främsta skälet till noshörningar dödas. Här en hona som fått sitt horn brutalt avsågat av tjuvjägare, men som överlevde attacken.
Foto: BRENT STIRTON / AP WORLD PRESS PHOTO / BRENT STIRTON, REPORTAGE BY
Veterinärer undersöker en nedsövd kragbjörn efter att björnen blivit räddad från en björnfarm utanför Chengdu, Kina. Björnar hålls i små burar och tappas på galla genom ett rör i magen.
Foto: GREG BAKER / AP
Kinas president Xi Jinping och Mao Zedong.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Det började med en propagandakampanj regisserad av Mao – och kan sluta hos den svenska Socialstyrelsen. Släpp inte in kinesisk ”medicin” på svenska vårdcentraler.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mao Zedong skapade den traditionella kinesiska medicinen (TCM) på 1950-talet, genom att beställa läroböcker där behandlingsmetoder från yin-yang-teori, astrologi och folkmedicin sammanfördes till något som skulle se enhetligt ut. Det var nämligen billigare och enklare att sprida bland folket än konventionell sjukvård – och gav propagandavinster hos en västerländsk publik som exotiserade österländsk visdom.

Idag är TCM en stor industri, som omsätter 50 miljarder dollar årligen. Kommunistpartiet ser spridningen av läran som en del av Kinas mjuka makt. I femton års tid har man lobbat för att Världshälsoorganisationen (WHO) ska släppa in TCM i listan med diagnoskoder, ICD-11. Om två år blir det verklighet. 

ICD-listan, vilket står för International Classification of Diseases, är ett av de mest inflytelserika dokumenten i sjukvården globalt. Varje gång du besöker vårdcentralen knappar din läkare in den kod som motsvarar dina besvär. Det gör det möjligt att föra statistik över sjukdomars utbredning och att ge din vårdcentral betalt, eftersom listan utgör grunden i det svenska ersättningssystemet. 

Kan leda till allvarliga vårdskador

WHO hävdar att det nya kapitlet med traditionell kinesisk, japansk och koreansk medicin inte tar ställning till hur olika tillstånd ska behandlas. Det ska bara ge läkare en möjlighet att lägga till en TCM-diagnos till den konventionella – ”frivillig dubbel kodning”. Men den patient som får diagnosen ”Qi-brist i mjälten” lär ha svårt att köpa läkemedel på apoteket.

Kinesisk medicin bygger på tron att sjukdomar drabbar oss när livsenergin qi inte kan flöda fritt i kroppen. Anhängarna brukar framhålla att läkemedlen använts i tusentals år och bara innehåller naturliga ingredienser. Detta tas som intäkt för att de fungerar eller åtminstone inte skadar, oavsett om det har kunnat bevisas i kliniska studier eller inte. 

”Att kinesiska örtmediciner är en del av en flertusenårig tradition och är naturprodukter innebär ingen garanti mot allvarliga vårdskador”, skriver Kjell Asplund, som lett en statlig utredning om komplementär och alternativ medicin, i tidskriften Sans

Han hänvisar till en artikel i Nature, som skriver att Kinas läkemedelsmyndighet får in över 230 000 rapporter årligen om biverkningar av TCM. Njursvikt och urinvägscancer, bland annat.

Noshörningar dödas för sina horn

Som om inte det vore nog plågas och dödas utrotningshotade djur för att förse Kinas läkemedelsindustri med råvaror. Omkring 20 000 kragbjörnar hålls exempelvis i trånga burar på kinesiska björnfarmer, där de lever med öppna sår i buken för att kunna tappas på galla tre gånger om dagen. Tjuvjägare jagar noshörningar för hornen, vilka sägs ge styrka och bota feber. (Hornet innehåller bara keratin, så hugade kan lika gärna tugga i sig nagelklipp.)

Just nu utreds hur ICD-11 ska införas i svensk sjukvård. Det vore ett bra tillfälle att slå fast att all vård måste grundas i forskning och empiri. Socialstyrelsen kan skydda både noshörningar och patienter genom att inte ta med TCM-kapitlet i den svenska översättningen. 


Artikeln har blivit uppdaterad med informationen att noshörningshornets vanligaste användningsområde i TCM är som febernedsättande medel.