Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström måste prioritera Ryssland

Foto: Sergei Ilnitsky / Epa / Tt

"Fyra kulor för att säga sanningen". Så löd budskapet på ett av de plakat som syntes i sorgemarschen i centrala Moskva på söndagen.

Och ja, frispråkigheten kan ha varit det som gjorde att Boris Nemtsov sköts ihjäl på en bro över Moskvafloden sent på fredagskvällen

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För någon verklig utmanare om den politiska makten i Ryssland var den före detta vice premiärministern inte längre. Däremot irriterade han ständigt den ryska regimen med stenhård och välunderbyggd kritik.

Om korruptionen kring de olympiska spelen i Sotji. Om Putins personliga förmögenhet. Och om Rysslands krig mot Ukraina - som Nemtsov ljudligt fördömde. Enligt uppgift var han vid sin död på väg att publicera ännu fler bevis om Rysslands inblandning i striderna.

Listan på mördade Putin-kritiker börjar nu bli lång. Men till skillnad från exempelvis journalisten Anna Politkovskaja hade Boris Nemtsov själv varit en del av den ryska eliten. Mordet på honom skickar därför en isande signal: Ingen går längre säker i Putins Ryssland. Inte ens en tidigare vice premiärminister som promenerar i de hårdbevakade kvarteren kring Kreml.

Det talas ofta om den blodspillan som Vladimir Putins krig i östra Ukraina lett till. Och om det hot hans regim kan utgöra mot exempelvis de baltiska staterna. Däremot talas mindre om det skräckvälde som den ryska presidenten upprättat på hemmaplan.

Men i skuggan av kriget i Ukraina har repressionen i Ryssland hårdnat och utrymmet för oppositionella stadigt minskat. Nya lagar gör att demonstranter hotas av långa fängelsestraff. Samtidigt har Rysslands annektering av Krim gjort att Putins popularitetssiffror har skjutit i höjden.

Risken är därför stor att söndagens sorgemarsch för Nemtsov - som samlade tiotusentals deltagare - blir en engångshändelse snarare än starten för en ny demonstrationsvåg mot Putin.

Omvärldens bemötande av Putins aggressiva krigföring mot Ukraina har hittills kännetecknats av eftergivenhet och önsketänkande. "Visst nöjer han sig med Krim?" "Kanske kan nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet bli en vändpunkt?" "Det sjunkande oljepriset måste väl ändå lugna honom?"

Varje gång har dock förhoppningarna kommit på skam. Offensiven har fortsatt.

En person som inte var förvånad var Boris Nemtsov själv. I en av de sista intervjuerna med honom - i Forbes polska upplaga - sa han att Vladimir Putin nu skär ner på allt utom vapen- och försvarsutgifter: "Putin är paranoid och förbereder sig för ett stort krig".

Om Nemtsov hade rätt kan bara framtiden utvisa. Men det vore dåraktigt av omvärlden att tro att fortsatta eftergifter kommer att få stopp på aggressionen.

Förhoppningsvis inser även utrikesminister Margot Wallström, S, nu att jakten på en plats i FN:s säkerhetsråd - där Putin har veto - inte kan vara det överordnade målet för svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Utvecklingen i Ryssland kommer att definiera vår tid.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.