Imam Muadh Zamzam för fram reaktionära åsikter om flickors renhet med statliga bidrag i ryggen. Foto: Skärmdump från Youtube
Imam Muadh Zamzam för fram reaktionära åsikter om flickors renhet med statliga bidrag i ryggen. Foto: Skärmdump från Youtube

Inga bidrag till flickors fiender

Publicerad

Sveriges förenade muslimer, SFM, jämför 12-åriga flickor med en chokladbit som ska hållas "ren och fin". Sådan kvinnofientlig propaganda ska inte få en halv miljon i bidrag av staten.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tankesmedjan Timbros webbtidning Smedjan har i en ny reportageserie synat Sveriges föreningsbidrag. Första delen handlar om Sveriges förenade muslimer (SFM), som fått statliga miljonbelopp till sin verksamhet - trots att den under lång tid spridit våldsbejakande islamism, hets mot homosexuella och kvinnofientligt material. 

Det har fått ansvarig myndighet, Myndigheten för ungdom- och civilsamhällefrågor (MUCF), att inleda en ny granskning mot SMF. Myndigheten granskade så sent som i oktober samma förenings rätt till bidrag efter att den pekats ut som ett nav i Göteborgs jihadistkretsar.

De senaste avslöjandena visar hur reaktionär kvinnosynen inom SFM är. I en inspelad föreläsning från 2014 förklarar imamen Moadh Zamzam, en frekvent SFM-föreläsare, att unga tjejer måste täcka sig om de vill komma till paradiset. Om de inte tar på sig slöja väntar helvetet, och det är helt enkelt så det fungerar. "Ska vi ljuga för henne?" undrar imamen. 

MUCF gick på föreningens lögn

Efter höstens granskning intygade SFM dyrt och heligt att organisationen i fortsättningen ska utgå från mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Samtliga föreläsare ska noggrant undersökas och skriva under ett intyg om att de delar SFM:s grundläggande värderingar. Det fick myndigheten att tillfälligt nöja sig, och lät bidragen vara. 

525 000 bidragskronor fick SFM behålla för att fortsätta sitt påstådda arbete mot intolerans och i syfte att stärka demokratin. Det borde aldrig ha skett. Redan då fanns materialet att tillgå, visar Smedjans reportage. När MUCF nu omprövar höstens bedömning är det ett indirekt erkännande av att allt detta förbisågs.  

Hur annars kunde Zamzam föreläsa om "Kvinnan och islam" och förklara att han ska bestämma hur hans fru, mamma och syster ska klä sig? Och hur kunde han sedan fortsätta med att jämföra 12-13-åriga tjejer utan slöja med chokladbitar som ska täckas för att behålla sin renhet? 

Sveriges förenade muslimer är flickors fiender

Som Smedjans granskning av SFM visar, har liknande budskap förekommit hos andra inbjudna talare. Abu Muadh, också han en återkommande föreläsare, förklarade för nygifta kvinnor att deras uppgift var att "bevara ditt könsorgan" och att lyda sin man. Han följde upp med påståendet att "en syster ska veta att hennes mans rätt är den största rätten över henne".

Muadh Zamzam och SFM har lagstadgad yttrandefrihet och mötesfrihet som alla andra. Men det ger dem ingen rätt till statliga bidrag. Som S-debattören Nalin Pekgul förtjänstfullt påpekat är det just dessa bidrag som gjort att organiserade islamister kunnat flytta fram sina positioner i Sverige. Själv kan hon inte längre besöka sin favoritrestaurang i Tensta centrum på grund av reaktionära mäns beteenden (SVT 28/3). 

MUCF behöver göra två saker. Baserat på de nya avslöjandena måste bidragen till SFM bort. Rikta sedan det kritiska ljuset mot myndighetens egna arbete. Godtrogenheten och naiviteten har gått alldeles för långt.

 

LÄS MER: Rätt att Sveriges unga muslimer förlorar stöd 

Terrorister ska inte kunna leva på statliga bidrag 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag