Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför en nationell vårdjournal

Livsviktigt. Mot många dödliga sjukdomar finns i dag vaccin.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Regeringen vill skapa ett nationellt register för vaccinationer. Det är förhoppningsvis första steget på vägen mot gemensamma journaler.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan 2013 registreras alla vaccinationer som ges inom det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister. 

Nu ska regeringen snabbutreda ett heltäckande nationellt vaccinationsregister där alla vaccinationer ska finnas med - oavsett om de ges på en barnavårdscentral till småbarn, en privat vaccinationsbyrå inför utlandsresan eller av en distriktssköterska till åldringen som vill undgå årets influensasäsong. 

Mest fördelar med nationell journal

Det är på tiden att både patient och vårdgivare kan ta del av samlad information. I dag finns bara ett vaccinationskort i pappersformat. 

Har man inget sådant får man vända sig till gamla vårdgivare, alltså leta i journalarkiven hos skolhälsovård, vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. Rent praktiskt är det förstås en omöjlighet, och det bristande underlaget ökar risken för både över- och undervaccination. 

Ett nationellt register kan visserligen äventyra den personliga integriteten. Men i dag är bristen på informationsutbyte ett stort patientsäkerhetsproblem. 

Patientdatalagen skapar närmast absurda hinder. Den som opereras på ett sjukhus men rehabiliteras på ett annat, kan räkna med att personalen på det nya stället inte kan se vad som hänt på det gamla. 

Det gäller över regiongränser, men också mellan vårdinrättningar med samma journalsystem. För att vården ska fungera måste personal många gånger bryta mot lagstiftningen och klicka upp anteckningar de egentligen inte är behöriga att läsa förrän patienten har samtyckt. 

De flesta vill få bästa möjliga sjukvård, och har inga problem med att läkare och annan vårdpersonal därför kan läsa in sig på hela sjukhistorien. 

Det mest rimliga vore att personalen i regel har tillåtelse att ta del av fakta de behöver, och att de få patienter som vill på egen hand kan spärra delar av journalen. 

Stärk IT-säkerheten

En större fara är risken för läckor och dataintrång. I vintras avslöjades att miljontals samtal som ringts till 1177 Vårdguiden låg oskyddade på internet, vilket visar på vikten av ordentlig datasäkerhet. Det är därför lite oroväckande att digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är delansvarig för vaccinregistret, men förhoppningsvis har han lärt sig en läxa efter Transportstyrelseskandalen.

Behovet av att kunna dela information i sjukvården kommer bara att öka. Många vill se ett nationellt journalsystem. Journalanteckningar bör dock inte låsas till en teknik. Snarare behövs ett digitalt molnsystem, där vårdappar kan ladda upp och hämta ner uppgifter.  

Ett nationellt vaccinregister kan peka ut riktningen för hanteringen av framtidens journal. 

Att livets kanske viktigaste medicin står nerklottrad med dålig läkarhandstil på ett litet gult kort kommer förhoppningsvis att höra historien till.