Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ignorera inte Europas säkerhet, Wallström

Lika som bär? Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN//ROLF ADLERCREUTZ / IBL

Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd borde inte bara tjäna till att stärka arbetet med fred och säkerhet på andra sidan jorden, utan även att försöka minska spänningar i vårt närområde.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under juli månad är det Sveriges tur att för andra gången svinga ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd. Det är utrikesminister Margot Wallströms (S) sista chans att sätta agendan innan Sverige tackar för sig i slutet av året. 

Innan Sverige tog plats i säkerhetsrådet hade Wallström högtflygande ambitioner. 

Hon utlovade bland annat att Sverige skulle arbeta för att begränsa användningen av vetot bland rådets fem permanenta medlemmar, något som ofta hindrar arbetet. 

Sverige i säkerhetsrådet 

Så blev det inte. Förra året utnyttjades vetorätten sex gånger. Det är mer än något enskilt år på två decennier. Det är förvisso inte något som man kan lasta Wallström för. Men det visar hur svårt det är att försöka förändra en institution som säkerhetsrådet, där två av fem permanenta platser tillhör de auktoritära regimerna Ryssland och Kina. 

Däremot finns det annat som utrikesministern kan läggas till last för: sitt blygsamma intresse för vårt närområde. 

Inför det svenska ordförandeskapet publicerades en lång artikel av Wallström på regeringens hemsida där hon radade upp Sveriges prioriteringar, utmaningar och segrar (28/6). Ryssland eller Östersjön nämndes inte med ett endaste ord. Hon verkar betydligt mer intresserad av vad som sker i Afrika och Mellanöstern, utrikespolitik i Olof Palmes anda med andra ord.  

Palmepolitik

Förvisso har Sverige kritiserat Rysslands illegala annektering av Krim i samband med säkerhetsrådets möten. Men det vore lämpligt om de säkerhetspolitiska problemen i vårt närområde fick ännu mer uppmärksamhet i samband med att Sverige innehar ordförandeklubban. 

Dels för att Sverige sitter i säkerhetsrådet som representant för Europa, vilket rimligtvis borde innebära att man tillvaratar europeiska intressen. Dels finns det problem på nära håll som förtjänar att diskuteras i säkerhetsrådet. 

Situationen kring Östersjön är djupt oroande. Det sker en militarisering av Arktis. Ryssland blir allt mer konfrontativt. 

I våras genomfördes ryska robotövningar i Östersjön, strax söder om den svenska gränsen i närheten av Karlskrona. Övningen skedde förvisso på internationellt vatten men inom Sveriges flyginformationsregion, något som är högst ovanligt. Det är svårt att tolka det som något annat än en offensiv styrkedemonstration från rysk sida.

Ryska övningar i Östersjön 

Att, som Sverige gjort, lägga fokus på kvinnor i krig och barns rättigheter har inte samma potential att skapa konflikter som att diskutera Rysslands agerande i Östersjöområdet. Men det betyder inte att tuffa ämnen ska undvikas.  

Vi kommer att driva frågor i vårt närområde, sa UD:s kabinettssekreterare Annika Söder i en debatt om nyttan för Sverige med att sitta i säkerhetsrådet (SR 16/4 2016). Vad väntar ni på? Det är bara att sätta i gång. 

 

Läs också: 

ANNA DAHLBERG: Svensk utrikespolitik låter som ett eko av det förflutna  

Gör upp med Wallströms nostalgiska FN-vurm 

Ryska robotar riktas mot Norrbotten 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!