Att strypa denna fria rörlighet är en form av panikpolitik. Men i det akuta läge som har uppstått måste något göras. Foto: Tomas Leprince
Att strypa denna fria rörlighet är en form av panikpolitik. Men i det akuta läge som har uppstått måste något göras. Foto: Tomas Leprince

ID-kollen är ett nödvändigt ont

Publicerad

Det är inget stolt ögonblick, men nu får Sverige troligen det andrum i flyktingmottagandet som landet behöver.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringens plan gick i lås. Samma dag som ID-kontrollerna infördes på Kastrup gick den danske statsministern ut och förklarade att Danmark inför tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. Det var alldeles säkert detta som S-MP-regeringen hoppades åstadkomma. Genom ID-kontrollerna ville man sätta press på Danmark att sluta vara ett tjänstvilligt transitland som bara vinkar igenom asylsökande på väg till Sverige.

Effekten på det svenska flyktingmottagandet lär bli stor. Visserligen har antalet asylsökande redan fallit dramatiskt den senaste tiden efter införandet av ID-krav på färjorna och regeringens nya asylpaket. Men det säger mer om de ohållbara nivåer på uppåt 10 000 asylsökande i veckan som nåddes under hösten än om det nya läget med 2000-3000 per vecka. Utslaget på ett år motsvarar dagens takt över 100 000 asylsökande, och det mitt i vintern då flyktingströmmen alltid minskar.

Regeringen har därför helt rätt när den hävdar att Sverige behöver minska söktrycket ytterligare. Nu ligger det eftersträvade andrummet troligen inom räckhåll. Det är en förutsättning för att vi ska klara den enorma uppgift som det innebär att ta hand om de 162 877 personer som sökte asyl i Sverige under 2015. Inget annat västland är i närheten av det svenska flyktingmottagandet, räknat per capita.Mycket kritik har riktats mot ID- och gränskontrollerna. En del har handlat om det bakslag som detta innebär för hela Öresundsregionen. För första gången på ett halvt sekel måste man hala fram ett pass när man reser mellan Sverige och Danmark, och det i en tid när regionen alltmer har smält samman till ett Greater Copenhagen. Hela tillväxtpotentialen i södra Skåne är kopplad till närheten till Kastrup och Köpenhamn.

Det är bara att stämma in i dessa beklaganden. Gränslösheten i Öresundsregionen är en stor liberal landvinning för både människor och företag. Att strypa denna fria rörlighet är en form av panikpolitik - en konsekvens av såväl den sittande som den föregående regeringens oansvariga migrationspolitik. Men i det akuta läge som har uppstått måste något göras. Alternativa lösningar bör givetvis dryftas och effekterna noga utvärderas. Kan Sverige i stället hitta ett sätt att snabbprocessa Dublinärenden, exempelvis, och uppnå samma effekt?

Den andra kritikpunkten handlar om att Sverige bygger en ny Berlinmur riktad mot flyktingar. Här bör debattörerna besinna sig. Asylrätten handlar inte om att fritt välja vilket land man vill söka skydd i. Men visst, Sverige går nu från att vara den öppna famnens företrädare till att ta ledningen i försöken att bromsa flyktingströmmen till Norden. Och var detta slutar vet ingen riktigt i dag. Först välte dominobrickorna i vår riktning när Dublinförordningen rämnade. Nu puttar regeringen tillbaka dominobrickorna i motsatt riktning. Kanske tvingar det fram en europeisk lösning på flyktingkrisen. Kanske inte.

Sverige lämnar över ansvaret i andras händer. Därtill är vi nödda och tvungna i nuläget.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag