I går skickade Mona Sahlin Malmös starke man, Ilmar Reepalu, till synagogan för att lära sig om judarnas utsatta situation i staden, efter hans "olyckliga" uttalanden. BILDEN ÄR ETT MONTAGE Foto: JOACHIM WALL och SARA STRANDLUND
I går skickade Mona Sahlin Malmös starke man, Ilmar Reepalu, till synagogan för att lära sig om judarnas utsatta situation i staden, efter hans "olyckliga" uttalanden. BILDEN ÄR ETT MONTAGE  Foto: JOACHIM WALL och SARA STRANDLUND

I (s)kamvrån

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Till slut tvingades Sahlin att offentligt ta sin partikamrat Ilmar Reepalu i örat. I går skickade hon Malmös starke man till synagogan för att lära sig om judarnas utsatta situation i staden. Sedan slog hon fast att man aldrig får "blanda ihop debatten om antisemitism och sionism" och att hans uttalanden är "olyckliga".
Det är en markering som behövs.
Kommunstyrelseordförande Reepalu har för varje dag som gått sedan hans skandalcitat i Skånska Dagbladet snärjt in sig allt mer i dåliga bortförklaringar. När han försökt driva tesen att han är vantolkad i frågan om det hårdnande klimatet för judar, har en ny groda hoppat ut.

Så sent som i går skrev han i Svenska Dagbladet att man inte har fog för att säga att det finns särskilda problem i Malmö. Det är en märklig tolkning av att cirka 30 familjer, enligt uppgift från judiska församlingen, nyligen fick nog och flydde staden. Några utomlands till Israel och Storbritannien, andra till Stockholm och Göteborg. Enligt Reepalu skulle de ha behövt flytta till mer närliggande orter som Vellinge och Helsingborg för att man ska kunna dra slutsatsen att det just är Malmö det är fel på.
Reepalu borde granska statistiken. Förra året anmäldes 79 hatbrott mot judar i Malmö, en fördubbling mot tidigare år. Det handlar om allt från klottrade hakkors och verbala hot, till misshandel och mordbrandsförsök.
Judar vittnar om att de levt ostört i staden i många år. Men att de på senare tid börjat se sig om över axeln när de rör sig vid synagogan eller den judiska begravningsplatsen. Många vågar heller inte bära judiska symboler som Davidsstjärnan och kippan offentligt.
De antisemitiska stämningarna är djupt allvarliga. Det är oacceptabelt att judar i Sverige inte känner sig trygga.
Reepalu måste därför sluta förminska problemen. I Sunday Telegraph säger han: "Det har inte förekommit några attacker mot judar".

Varför förnekar han något som så uppenbart går att belägga? I SvD försöker han nyansera uttalandet med att de personattacker mot judar som ägt rum skedde under en demonstration till stöd för Israel vid kriget i Gaza.
Uttalandet påminner om det ursprungliga citatet som väckte hela debatten: att han önskade att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. Detta säger han är en avsiktlig felcitering. Alldeles oavsett om han på detta sätt indirekt skuldbelagt judarna själva för attackerna, har han vid senare tillfällen slirat på andra sätt.
Det är att vulgarisera debatten att kalla Ilmar Reepalu för antisemit. Man ska akta sig för att vattna ur det begreppet. Men klart står att han försökt sopa problemen med antisemitismen i Malmö under mattan. Det är illa nog.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag