Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I helgen är terroristerna fria – och Sverige är inte redo

Munir Awad intervjuades av Expressen i fängelset, där han suttit i åtta år för att ha planerat ett terrordåd mot tidningen Jyllandsposten. Foto: KASSEM HAMADE
Enligt åtalet var de terrormisstänkta männen på väg till Jyllands-Postens och Politikens gemensamma lokaler i Köpenhamn. Foto: LASSE SVENSSON / KVP

På lördag släpps de fyra terrorsvenskarna ut ur fängelset. Samtidigt har regeringskrisen bakbundit Säpo. Det är inte en god start på det nya året.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De fyra männen, varav tre är svenska medborgare och en har uppehållstillstånd i Sverige, dömdes 2010 till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Genom telefonavlyssning kunde Säkerhetspolisen avslöja att gruppen planerade att genomföra ett terrordåd på Jyllandspostens redaktion i Köpenhamn på uppdrag av al-Qaida. När den danska polisen slog till mot männen hittades en kpist i bilen. 

Terrorsvensken Munir Awad nekar fortfarande

Munir Awad var rikskänd redan innan han greps i Köpenhamn, eftersom han gripits misstänkt för samröre med terrorgrupper både i Somalia 2007 och i Pakistan 2009. Han förnekar fortfarande att han var involverad i terrorplanerna. I en intervju med Expressens Kassem Hamadé påstår han att han trodde att de körde till Köpenhamn för "att kolla på ett arbete". 

Awad vill inte ta avstånd från terrorbrottet han har dömts för: "Det finns inget behov av att ta avstånd för att ingenting har hänt."

Sin radikala tro har han dock kvar: "Lyssna, jag är beredd att försvara profeten med mitt liv. Men det är en hypotetisk fråga." 

Om någon hoppades att fängelsevistelsen skulle reformera terrorsvenskarna, har de förhoppningarna grusats. 

Redan under tiden i danskt häkte planerade en av männen nya terrordåd – men blev upptäckt. Enligt den svenska Kriminalvården har två av dem försökt att radikalisera och påverka andra fångar.

200 jihadister har blivit 2 000

Den extrema islamismen lever inte bara i Sverige – den frodas. Sedan 2010 har antalet personer i den jihadistiska miljön tiodubblats från 200 till 2 000, enligt Säpo

Men trots att forskning och erfarenhet visar att återfallsrisken är hög, och att de som återvänt från en krigszon eller ett fängelsestraff kan få rockstjärnestatus bland lättpåverkade unga, står det svenska samhället handfallet.

Kommunerna har inte koll på vilka som har återvänt från IS i Syrien och Irak – trots att det är deras ansvar. Ett trettiotal har återvänt till Stockholm, men strax före jul kunde SVT visa att kommunen inte har haft kontakt med en enda av dem. Sajten Doku har kartlagt några av IS-återvändarna – och funnit att flera av dem är involverade i missions- och föreläsningsverksamhet. 

För ett år sedan föreslog regeringens utredare att deltagande i terrororganisationer ska kriminaliseras. Men sedan dess har inte mycket hänt. Samma senfärdighet har drabbat förslagen om att ge Säpo möjlighet att ta del av uppgifter från signalspaning under pågående förundersökning, att skärpa regelverket kring datalagring och att använda hemlig dataavläsning.

När terrorister för länge sedan har gått över från sms till krypterade appar som Telegram, måste Säpos befogenheter öka. Istället har de krympt, och lämnat svenskt antiterrorarbete bakbundet.

Den dysfunktionella rödgröna regeringen drog benen efter sig – och nu är vi fast med en övergångsregering som saknar både vilja och mandat att agera.

Imorgon släpps fyra terrordömda ut ur fängelset. Det är en skandal att Sverige inte är bättre förberett.

 

Läs också: Stoppa jihadisterna – snart är tredje generationen här 

Fotnot: I tv-spelaren nedan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, denna gång om svensk EU-politik med författaren Ylva Nilsson.