Norge. Foto: Berit Roald
Norge. Foto: Berit Roald

I dag är vi alla norrmän

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Vad var det för väder i Oslo i går? Var det samma behagliga blandning av heta och svala briser som i Sveriges huvudstad? Var det samma semesterdåsighet, samma lätthet i människors steg inför veckoslutet? Men så, från en sekund till en annan: krigszon. En fruktansvärd explosion som spred död och förintelse i den norska huvudstaden och chock och förtvivlan genom landet.
Bomben i Oslo var riktad mot den norska demokratins hjärta och nervcentrum: regeringskvarteren, där regeringskansli, departement och parlamentet, Stortinget, ligger, liksom mediehus.

Fönstret till statsminister Jens Stoltenbergs tjänsterum ska ha blåsts ut, men tack och lov kom meddelandet snabbt om att Norges regeringschef var i säkerhet. Men liv har skördats; dödssiffran steg sakta men säkert under gårdagskvällen.
Massakern på Utöya, där en man utklädd i polis ­ uniform öppnade eld mot barn och ungdomar på ett läger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund, trotsar all beskrivning. Det är en mardröm.
Gärningsmannen på Utöya är gripen och identifierad, och polisen hävdar att fredagens två dåd är koordinerade. Sent på fredagskvällen kom besked från Norges justitieminister, Knut Storberget, om att gärningsmannen är en norrman, hemma­hörande inom norsk högerextremism. Det innebär att alla de teorier som varit i svang under kvällen - om att Norge har fått betala ett pris för sitt Nato-medlemskap eller att det var en hämnd mot västvärlden för dödandet av Usama bin Ladin - tycks falla.
Men terror är terror är terror.

Nu säger norrmännen som svenskarna sade efter mordet på Olof Palme: Vi har förlorat vår oskuld. Men det behöver inte alls vara så sant som det kändes i går, känns i dag och kommer att kännas ­ ett tag framöver. Sverige har tagit sig igenom inte bara ett statsministermord utan också mordet på utrikesminister Anna Lindh, och man kan nog konstatera med facit på hand att det svenska samhället och den svenska självbilden har visat sig vara av mycket slitstarkt virke. Om det verkligen är inhemska, "blonda" högerextremister som har begått de horribla dåden i Norge, lär en svår identitetskris följa - och ska så göra. Men ett land med Norges resurser har alla möjligheter att så småningom hitta tillbaka till sig självt.
Samtidigt är det naturligtvis så att hela världen har påverkats av terrorn, inte så mycket stötvis som gradvis och för de flesta människor ganska omärkligt. Övervakning och kontroll har tilltagit: med "säkerhet" och "trygghet" som argument har både USA och EU tafsat på medborgarnas integritet och fri- och rättigheter. Storbritannien är ett varnande exempel; dess långa historia av terrorhot har lett till att det brittiska samhället har blivit en kompakt djungel av övervakningskameror.

Terrorrädslan kan dessutom leda till ett demokratiskt "race to the bottom". Ju mer nitiska USA, Storbritannien och andra stora måltavlor blir i kampen mot terrorn, desto mer lockande blir det för internationella terrorister att ta sig ut mot periferin, mot samhällen som fortfarande är relativt öppna och tillitsfulla. Det var med den logiken som somliga kommentatorer i går framförde teorin att Norge fick betala priset för bin Ladens död. Norge - "the soft target". Även om det inte tycks ha varit så i detta fall är det en logik vi har anledning att frukta.
En annan destruktiv konsekvens av det senaste ­ decenniets terrorism är förstås den överallt ökande främlingsfientligheten, demoniseringen av muslimer och de murar som byggs mot flyktingar.

Men detta dåd tycks inte bjuda på något enkelt "vi mot dem", inget "det ligger i deras i kultur". Men alla västländer, inte bara Norge, skulle må bra av att fråga lite ärligare och oftare: vad är det vi inte vill se för problem i vår egen kultur?
"Massakern på Utöya trotsar all beskrivning.
"Norge har alla möjligheter att hitta tillbaka till sig självt.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag