Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I bananstaten Sverige får konsulter utreda S-löften

Ardalan Shekarabi låter en konsult ta fram underlag till en pensionsreform.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Den externa utredaren Petter Odmark är byråchef för PR-koncernen Reform Societys dotterbolag.

En byrå som gjort kampanjer åt Socialdemokraterna ska nu ta fram underlag till höjda pensionsavgifter. Ardalan Shekarabis brist på omdöme är häpnadsväckande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det svenska pensionssystemet värnades länge genom blocköverskridande samarbete mellan partierna. Men under socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, har pensionerna blivit en partipolitisk stridsfråga.

M, KD, C och L beskriver arbetet i den parlamentariska pensionsgruppen som ohållbart sedan Shekarabi tog över som ordförande. Bland annat ifrågasätter de att ministern utan deras kännedom har börjat utreda en höjning av den så kallade pensionsavgiften.

Men det är inte bara solokörningen som är problemet – utan också formerna för den. Expressens Filippa Rogvall rapporterade på torsdagen att den arbetsgrupp inom socialdepartementet som har fått i uppdrag att titta på pensionsavgiften ska ledas av konsulten Petter Odmark från PR-koncernen Reform Society. Han har direktupphandlats av Regeringskansliet till en kostnad om 615 000 kronor.

Avslöjandet sätter ljuset på hur utredningsväsendet har misshandlats under Stefan Löfvens tid som statsminister.

Det är visserligen länge sedan som regeringar i princip bara lät opolitiska ämbetsmän, höga jurister och renodlade specialister agera utredare. Men under Löfvens ledning har man gett påfallande många utredningsuppdrag till personer som står regeringen nära.

Så sent som i november utsåg Ardalan Shekarabi en utredare som ska ge förslag på hur den tillfälliga föräldrapenningen ska moderniseras. Uppdraget gick till Marika Lindgren Åsbrink, nuvarande chefsutredare för Socialdemokraterna och tillika tidigare politiskt sakkunnig åt just Shekarabi.

Det är oroande. När regeringen inte håller rågången mellan politik och förvaltning finns risken att utredningar och underlag börjar betraktas som vilka politiska inlägg som helst.

Svängdörrarna mellan regeringskansliet och lobbyistbyråerna får Sverige att framstå som en bananstat.

Det allvarligaste med pensionsuppdraget är dock hur omdömeslöst regeringen agerar i umgänget med konsulter och lobbyister.

Petter Odmark har tidigare varit analyschef på socialdepartementet och kan säkert pensionsfrågorna mycket väl. Men hans oberoende kan ändå ifrågasättas. Reform Society har tidigare bland annat utformat kampanjer åt Socialdemokraterna. Nu fakturerar S-regeringen samma byrå för att leda arbetet med att ta fram underlag till en framtida pensionsreform.

Petter Odmark ska dessutom bara arbeta 40 procent åt socialdepartementet. Vet regeringen vilka intressen han fakturerar under övrig tid?

Den nära historien avskräcker i det avseendet. I oktober i fjol överlämnade Alf Karlsson – tidigare statssekreterare åt MP-ministern Peter Eriksson och till vardags konsult på public affairs-byrån The Labyrinth – en utredning om innovationsstöd till regeringen.

Bara en dryg månad senare skrev samme Karlsson rapporter och debattartiklar som gav stöd åt den kinesiska regimen i striden om Huaweis vara eller icke vara i svenska 5G-nät. Vem som betalade är fortfarande okänt.

Svängdörrarna mellan Regeringskansliet och lobbyistbyråerna får Sverige att framstå som en bananstat.