Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Asien agerade man i tid – vad väntar Sverige på?

När statsepidemiolog Anders Tegnell intervjuades i Expressen på onsdagen uttryckte han tveksamhet inför att företag som Spotify låter sina anställda jobba på distans under en tid. Det är ett obegripligt uttalande.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Soldater sprejar desinfektionsmedel mot corona-virus i Seoul. I Sydkorea anas nu en ljusning vad gäller utbrottet.
Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Färre sociala kontakter är en framgångsfaktor i kampen mot coronaviruset. Därför är det obegripligt att statsepidemiologen slår ned på företag som inför distansarbete.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att bli pessimist när man följer den dramatiska händelseutvecklingen kring coronautbrottet. Antalet smittade och döda stiger för varje dag.

Men det finns positiva tecken. Ett flertal asiatiska länder och områden - som Kina, Singapore, Taiwan och Hongkong - ser ut att ha lyckats bryta den exponentiella smittspridningen, åtminstone för tillfället. Även i det hårt drabbade Sydkorea anas en ljusning.

En rad olika åtgärder har bidragit till det - som ett snabbt införande av reserestriktioner och krav på karantän, kontroller och uppföljning av inkommande resenärer, rigorös smittspårning och omfattande tester av befolkningen.

Social distansering mot corona

Tyvärr kan fönstret redan ha stängts för Sverige att införa flera av åtgärderna. I region Stockholm har man till exempel redan tvingats ge upp försöken till smittspårning och testar bara utvalda grupper – övriga svenska regioner väntas följa efter inom kort.

Men något som Sverige faktiskt kan anamma är åtgärder för mer av social distansering - det vill säga sådant som minskar antalet interaktioner, och närheten, mellan människor.

Allt handlar om att sätta stopp för virusöverföringen. Utan aktiva åtgärder beräknas varje ny corona-sjuk i sin tur smitta ytterligare två till tre personer i snitt. Det gör att antalet sjuka hela tiden växer. Men om man lyckas trycka ner den siffran till under ett kommer utbrottet så småningom att klinga av.

De asiatiska länderna har vidtagit en rad olika åtgärder för att ge viruset färre tillfällen till spridning. Det handlar om allt från att stänga skolor och museer, begränsa restaurangers öppettider till att uppmana människor att jobba hemma.

Ju tidigare sådana insatser sätts in, desto mer effektiva tros de vara. En rad europeiska länder följer nu efter, både Danmark och Norge stänger nu exempelvis sina skolor.

Kontrasten mot Sverige är stor. Här har bara mindre steg tagits i den riktningen, som det förbud mot allmänna sammankomster med fler än 500 personer som infördes på torsdagen.

Klagar på distansarbete

Än värre är att statsepidemiolog Anders Tegnell inte ens verkar vilja se frivilliga initiativ till social distansering. När han intervjuades i Expressen på onsdagen uttryckte han tveksamhet inför att företag som Spotify låter sina anställda jobba på distans under en tid. Det är ju inte jämlikt, tyckte han. 

Det är ett obegripligt uttalande. Just uppmaningar till distansarbete har ju varit en framgångsfaktor i de asiatiska länderna.

Lyckligtvis är det inget som hindrar människor att på egen hand vidta åtgärder för att minska sina sociala kontakter. Ett stort ansvarstagande hos befolkningarna för att dämpa smittspridningen tros tvärtom vara en delförklaring till ljusningen i de asiatiska länderna.

Svenskarna bör dra lärdom.
Så kan du preppa inför Corona