En rapport från Försvarshögskolan ger en oroväckande bild av muslimsk radikalisering i bostadsområdet Rosengård i Malmö. Foto: GUGGE ZELANDER
En rapport från Försvarshögskolan ger en oroväckande bild av muslimsk radikalisering i bostadsområdet Rosengård i Malmö.  Foto: GUGGE ZELANDER

Hyscha inte

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Försvarshögskolans rapport "Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö" ger en oroväckande bild av muslimsk radikalisering i Rosengård. En grupp "åsiktspoliser" förtrycker andra personer i området. Kvinnor tvingas använda slöja, nyanlända invandrare får hembesök av radikala muslimer som förklarar vad "som gäller" och svartmålar svenskar. Ungdomar rekryteras till dessa miljöer och skickas utomlands för "renlärig" islamskolning.
Rapporten baseras på 30 intervjuer med skola, polis, socialtjänst, akademiker och personer som på andra sätt jobbar med utsatta ungdomar och brobyggande verksamhet. Forskaren Magnus Ranstorp har fått kritik för att han inte talat med de radikala personerna själv och anklagas för att ägna sig åt "anekdotisk bevisföring".

Det är bra att rapporten
granskas för att verkligen försäkra sig om att informationen är rättvisande. Men till exempel Andreas Konstantinidis, socialdemokratisk ordförande i stadsdelsfullmäktige, har bekräftat att han av egen erfarenhet vet att det finns sådana fenomen i Rosengård. Utan att bli alarmistisk och blåsa upp problemet, så får vi inte blunda för att det finns. Det är bra att Nyamko Sabuni varit tydlig och sagt att utvecklingen är ett hot mot demokratin, även om det handlar om ett fåtal individer.
Tyvärr har debattnivån inte hållits lika högt överallt. En av få röster som tidigare varnat för utbredningen av den fundamentalistiska grenen av islam kallad wahabism/salafism är Mohamed Omar, poet och chefredaktör för tidskriften Minaret. Efter Gazakriget har även han gått åt det radikala hållet, och stöder nu Iran, Hamas och Hizbollah - låt vara att dessa inte ska blandas ihop med wahabismen/salafismen. I "Aktuellt" häromdagen dömde han ut rapporten som islamofobisk och proamerikansk.
Det är trist att inte ens en intellektuell, kritiskt tänkande person som Omar längre vill tala klarspråk om de problem som finns i vissa utsatta områden i Sverige, inte bara i Malmö. Dessa grupper i Rosengård, som kopplas till ett antal källarmoskéer, tillhör eller är inspirerade av just den västfientliga och fanatiska salafismen.

Aparta grupperingar
finns inom alla religioner. Det allvarliga med att sådana verkar på ställen som Herrgården i Rosengård är att framtidshoppet där är så svagt och isolationen från resten av samhället bitvis är enorm. Då blir lockelsen att ansluta sig till en förtryckarideologi större.
Hotet från denna radikalisering måste tas på allvar, även om det är marginellt fenomen om man ser till hela gruppen muslimer i Sverige.
För att vända utvecklingen krävs en fungerande arbetsmarknad, bra skolor och ett ambitiöst arbete av närsamhället för att tränga igenom isolationen. Framför allt måste problemet föras upp till ytan. Ingen är betjänt av att det tystas ner.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag