Staten varken kan eller ska ge alla människor ett förstahandskontrakt i 18-årspresent. Obegränsade resurser finns inte. Utom i den fantasivärld Hyresgästföreningen rör sig i. Foto: STEFAN FORSELL
Staten varken kan eller ska ge alla människor ett förstahandskontrakt i 18-årspresent. Obegränsade resurser finns inte. Utom i den fantasivärld Hyresgästföreningen rör sig i. Foto: STEFAN FORSELL

Hyresgästföreningen lever i la-la-la-land

Publicerad

Bostadsbristen orsakar många problem. Men att 21-åringar med små inkomster bor kvar i ett rymligt hem är inte ett av dem.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hyresgästföreningen upphör aldrig med att omkvalificera sig för titeln Sveriges mest irrelevanta organisation. 

Den senaste insatsen är en artikel på DN-debatt. Man kräver att Stefan Löfven ska tvinga kommunerna att garantera alla som inte fyllt 25 år en egen bostad. med förstahandskontrakt. 

Det skulle göra Löfven till den värsta curlingfarsan i världen. Och rättfärdiga alla ungdomliga idéer om rätten till ett totalt ansvars- och ansträngningsbefriat liv. 

Hyresgästföreningen hävdar att en av fyra vuxna mellan 20 och 27 år bor i kvar föräldrahemmet. Av dem vill 80 procent flytta det närmaste året.

Så kan det vara. Men skälet till att många bor hemma är inte bara bostadsbrist. Det är handlar också om att unga har små inkomster för att de studerar (och kanske inte vill ta studielån) eller bara har sporadiska påhugg. Om ens det.

Då är huvudproblemet inte att de saknar egen lägenhet utan att de saknar egen försörjning. Med en heltidslön, om så från en hamburgarkedja, går det lättare att skaffa bostad. 

En del 20-åringar som bor kvar hemma bor trångt. Andra har det egna rummet de haft sen de var små och får service i form av mat och tvätt. Gratis.

Nyanlända akut lidande av bostadsbristen

Det finns andra som drabbas akut av bostadsbristen, och verkligen bor trångt. Framför allt de nyanlända som sitter kvar på förläggningar trots att de fått uppehållstillstånd. Det gick halvtrögt för kommunerna att ta fram bostäder i fjol. I år går det ännu segare.

Några enstaka har tur och får en modulhustrea på 70 kvadrat i statusområdet Askim. Projektet med 57 hus verkar bli det första och sista modulbygget i Göteborg, enligt GP.

Hyran hamnar nämligen på över 20 000 kronor i månaden, en kostnad skattebetalarna får ta så länge den inflyttade familjen inte har arbetsinkomster som räcker för att ta sig någonstans med betalbar hyra. 

Göteborg hade tänkt sig bygga 950 modullägenheter till. Men de skulle bli ännu dyrare, uppåt 30 000 kronor i månaden för en trea, så planerna har skrotats.

I fjol köpte flera kommuner bostadsrätter för att hyra ut till nyanlända, men medborgarna protesterade emot att politikerna på detta vis drev upp priserna på en redan skenande marknad. Malmö kommun tog intryck och slutar lägenhetshoppa.

Lösningen för att klara mottagandet av nyanlända kommer att innebära improvisationer med relativt låg standard: villavagnar, ombyggnad av förläggningar i hyfsade lägen till lägenheter, korridorboenden i det som varit HVB-hem med mera.

För nyanlända gäller samma sak som för unga vuxna svenskar - ett bra eget boende kräver att man kan försörja sig själv med egna arbetsinkomster. 

Staten varken kan eller ska ge alla människor ett förstahandskontrakt i 18-årspresent. Obegränsade resurser finns inte. Utom i den fantasivärld Hyresgästföreningen rör sig i.

 

Läs även: 

Bopolitikerna är rädda för medelklassen 

 

Och varför inte: 

Det enda Löfven bygger är bostadskö 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag