Hur ska SD stoppa alla klimatflyktingar, Åkesson?

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
SD vill minska invandringen, men fnyser åt klimathotet som väntas ge upphov till enorma migrantströmmar i framtiden. Det går inte ihop.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna fnyser åt klimathotet. Det är inte bara häpnadsväckande oseriöst, utan direkt ologiskt med tanke på de stora migrationsströmmar som den globala uppvärmningen kommer att ge upphov till.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Valrörelsen har tagit en oväntad vändning efter sommarens extremhetta. Plötsligt har klimathotet seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor. De flesta partier har bedyrat sitt stora klimatengagemang och lite yrvaket kallat till presskonferenser. Men inte Sverigedemokraterna. 

I sitt sommartal i Sölvesborg gick Jimmie Åkesson (SD) i stället till motattack och kallade debatten för "den lägsta formen av populism". Visst ska man vara försiktig med att dra långtgående slutsatser av en enskild sommar eller vinter. Men man måste blunda hårt och stoppa bomull i öronen om man inte ska uppfatta den övergripande bilden av ett alarmerande globalt hot.

SD:s inställning i klimatfrågan påminner om hur V och Fi har låtit i förhållande till hedersförtrycket i förorten. Det är förnekelse varvat med relativiseringar. När man blir pressad så medger man att det finns problem, men i nästa stund är det visst inte så viktigt längre.

SD får rött ljus på 16 av 18 miljöområden

SD har genom åren kritiserat SMHI för att ägna sig åt "tendentiös opinionsbildning", bjudit in klimatförnekare och kallat tvågradersmålet för "en befängd politisk konstruktion som är fullständigt inkompatibel med vetenskapen".

På senare tid har linjen korrigerats något. Bland annat har ett stycke som ifrågasätter om medeltemperaturen verkligen ökar tagits bort ur partiets årliga motion om klimatet. Men att stolligheterna är färre betyder inte att SD har börjat ta klimathotet på allvar.

När Naturskyddsföreningen nyligen utvärderade riksdagspartiernas miljöpolitik fick SD det sämsta betyget av alla. Av totalt 18 miljöområden lyckades SD med bedriften att få "rött ljus" på 16.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte har ställt sig bakom Parisavtalet, inte heller klimatlagen eller målet om noll nettoutsläpp år 2045. "Sverigedemokraterna sticker ut bland alla andra riksdagspartier med sina låga miljöambitioner", konstaterar Naturskyddsföreningen.

Paradoxalt ointresse för klimatfrågan

På ett plan är det inte ägnat att förvåna. Att ifrågasätta klimatförändringarna är ett återkommande tema inom högerpopulismen världen över; lyssna bara på USA:s president Donald Trump. 

Men på ett annat plan är det djupt paradoxalt. Den globala uppvärmningen väntas ge upphov till enorma migrationsströmmar när platser på jorden blir obeboeliga. En rapport från Världsbanken i våras uppskattade antalet klimatflyktingar till 143 miljoner till år 2050. Den internationella organisationen IOM framhåller att osäkerheten är stor, men att den vanligaste bedömningen är 200 miljoner klimatflyktingar inom och mellan länder till år 2050.

Hur kan ett parti, vars främsta mål är minskad invandring, ta så lätt på en sådan utveckling? "Tänkte inte på det." Eller?


Läs också: Dags att syna SD i sömmarna