Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur mycket mörkerkrafter är lagom, Busch Thor?

Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka 2018.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Lars Adaktussons ljusskygga agenda och extrema sällskap skapar en akut förtroendekris för Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor har uppenbarligen inte koll på sin egen partiledning. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lars Adaktusson är en otursförföljd man, enligt Lars Adaktusson.

Under sin tid i EU-parlamentet råkade han 22 gånger trycka på ja- och nejknapparna på ett sätt som får honom att framstå som en rabiat abortmotståndare till höger om SD. Det visar DN:s kartläggning

När Adaktusson reste till andra sidan jordklotet i april, för att hålla ett oskyldigt tal om religionsfrihet - vad hände? Jo, mötet vimlade av ultrakonservativa abortmotståndare och grupper som ser homosexualitet som en sjukdom. 

Otur? Knappast. Eventet i Colombias huvudstad Bogotà arrangerades av ett högerkristet nätverk - Political Network for Values - med kopplingar till Trump och Steve Bannon och med en ordförande som har hyllat styret under Spaniens fascistiske diktator, general Franco.

Adaktusson har också deltagit i möten med Alliance of Freedom, som beskriver sig som en ”juridisk armé” som slåss mot abort och HBTQ-rättigheter. Men detta samröre beror enbart på att Adaktusson har varit så engagerad i kampen mot IS folkmord på kristna, menar den förre EU-parlamentarikern. 

Adaktussons åsikter äger en inre, trumpsk logik

Alla partier kan hysa en och annan solokörande stolle. Men Lars Adaktusson är Kristdemokraternas andre vice ordförande - och han är ingen stolle, utan en person som uppenbarligen har djupt reaktionära högeråsikter som äger en inbördes logik - en trumpsk logik, om man så vill. Hans syn på klimatpolitik och på Israel passar väl in i mönstret. 

Han har gått till storms mot Sveriges klimatmål och tycker att vi borde ligga i EU:s nederkant vad gäller skatter på ”resor och avstånd”. Koldioxidutsläppen skulle öka dramatiskt om han fick bestämma, som ledarsidan har påpekat. 

Nyligen bjöd han in den ultrakonservativa israeliska organisationen My Truth till riksdagen. En av deltagarna var grundaren Avihai Shorshan, som förespråkar brutala åtgärder mot palestinier i syfte att omöjliggöra en palestinsk stat värd namnet.

Har han Ebba Busch Thors stöd eller ej?

KD har alltså en ärkereaktionär vice ordförande, som gång på gång agerar på tvärs mot partiets officiella politik. Ändå har Ebba Busch Thor låtit honom hållas - eller försvarat honom. Idén att hans röstningsmönster i EU skulle innebära ett ifrågasättande av aborträtten är ”häpnadsväckande faktaresistent”, sade hon till riksdagens journalister i tisdags.

KD går som en raket i opinionen och Ebba Busch Thor har nu högst förtroende av alla partiledare, enligt SVT/Novus. Men en partiledare som inte har koll på vad en av partiets ledande företrädare ägnar sig åt - alternativt inte bryr sig - förtjänar inte väljarnas förtroende.

Nu är det upp till bevis. Om inte partiledningen tar tydligt avstånd från Lars Adaktussons politik måste man väl dra slutsatsen att han har deras diskreta stöd? 


Läs också: 

Hajpen runt Ebba Busch Thors KD är svår att förstå