Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur många dog i onödan på landets äldreboenden?

Trots de fruktansvärda dödssiffrorna under pandemin är äldreomsorgen inte en prioriterad fråga för väljarna. Den försummas av alla.
Foto: SOFIA SABEL / DN

Det är en skandal att covid-smittade på landets äldreboenden har försummats så gravt av regionerna. Nu måste hela organisationen ses över.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En av fem patienter på äldreboenden, med misstänkt eller konstaterad covid-19, fick inte någon individuell läkarbedömning. I stället har det gjorts kollektiva bedömningar(!) Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter en journalgranskning. 

De äldre som smittades och deras anhöriga fick varken information eller gjordes delaktiga i behandlingen. Genomförandet av vård i livets slutskede skedde inte enligt reglerna, missförhållanden som Dagens Nyheter rapporterat mycket om. 

Dessutom har läkare har hållit sig borta – med Socialstyrelsens goda minne – och fattat beslut via telefon. 

Hela strukturen är som gjord för den skandal som Ivo har frilagt.

Det är med andra ord ytterst allvarlig kritik som riktas mot landets samtliga 21 regioner. För trots att äldreboenden är kommunala verksamheter är det regionerna som ansvarar för läkarkompetens och behandling. 

Det är en ansvarsfördelning som helt uppenbart inte fungerar. Regionerna tycks sätta regionerna först, åtminstone när de är under press själva. 

Under Ivo:s presskonferens på tisdagen kallades de äldre genomgående för ”patienter”. Men personalen på boendena – huvudsakligen undersköterskor och biträden – har lärt sig att aldrig säga patienter, utan ”boende”. Ty äldreboendena, en produkt av 90-talets Ädelform, klassas inte som vårdinrättningar utan som hem för de boende. En plats för omsorg, inte sjukvård.

Hela strukturen är som gjord för den skandal som Ivo har frilagt. Nu måste allt ses över: ansvarsfördelningen mellan regioner och kommuner, den medicinska kompetensen i kommunerna och äldreboendenas status och funktion. 

Trots de fruktansvärda dödssiffrorna under pandemin är äldreomsorgen inte en prioriterad fråga för väljarna. Det är med andra ord en sektor som tycks försummas av både politiker och medborgare. 

Så får det inte fortsätta.