Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hur fel får man ha, Alice Bah Kuhnke?

Se det senaste avsnittet av Ledarsnack!
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke har uppenbarligen noll koll på EU:s klimatpolitik. Det är faktiskt pinsamt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I december kom nyheten att dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke toppar Miljöpartiets EU-lista. Hon har med andra ord haft nästan ett halvår på sig att läsa in sig på aktuella frågor och drillas i de trassliga beslutsgångarna i Bryssel.

Åtminstone klimatpolitiken borde hon vid det här laget kunna som ett rinnande vatten. Det är ju partiets existensberättigande; dessutom har MP förklarat att världen befinner sig i ett nödläge.

Ändå uppvisade Bah Kuhnke anmärkningsvärda kunskapsluckor i P1-morgons utfrågning inför EU-valet på tisdagen. Hon avfärdade EU:s klimatpolitik med att den bygger på ”frivilliga mål” som tar sikte på år 2050. I stället behövs en tvingande lagstiftning för varje land och år, inskärpte MP-profilen.

Trots att Bah Kuhnke gavs flera chanser att korrigera sina felaktiga utsagor stod hon på sig. Hon var så säker på sin sak att programledaren till sist började vackla.

EU:s klimatmål är bindande - inte frivilliga

Så hur ligger det till i verkligheten? EU har sedan länge haft bindande mål för klimatpolitiken. Förra året klubbades den så kallade ansvarsfördelningsförordningen igenom med bindande, nationella mål för utsläppsminskningarna år 2021-30. 

Definitionen av en förordning är ”en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet”. Det är alltså själva motsatsen till frivillighet.

Totalt ska klimatutsläppen minskas med 30 procent till år 2030 jämfört med år 2005. Ett välbärgat land som Tyskland måste dock minska sina utsläpp med 38 procent medan Polen kommer undan med en minskning på sju procent. EU-kommissionen övervakar att alla länder uppfyller målen; annars riskerar de rättsliga motåtgärder.

Hur kan Miljöpartiets toppkandidat sväva i okunskap om detta och skjuta från höften? EU-experten Ylva Nilsson undrar dessutom på sin blogg vad som skulle vara poängen med att lansera en helt ny klimatlag inom EU, som östeuropéerna garanterat skulle rösta emot.

Bryssel är långt borta i svensk politik

Nilsson listar vad hon kallar för ”ett fyrverkeri av egna EU-påfund” från de svenska partierna. För Bah Kuhnke är inte ensam om att snurra till det i debatten. Det presenteras mängder av löskokta förslag i kampanjerna - både om sådant som redan finns på plats inom EU och sådant som tillhör inrikespolitiken. 

Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna har exempelvis lyft kärnkraften som sin stora profilfråga trots att det är en ytterst perifer fråga i EU-sammanhang. Ebba Busch Thor har dessutom krävt att EU ska reglera kärnkraftssäkerheten - något som EU redan gör sedan år 1957.

Det visar på det ljumma intresset för EU i Sverige. Det spelar inte så stor roll vad som äger rum i Bryssel. Vi vet ändå bäst i Sverige - because we have a Swedish model. 

När nätsajten VoteWatch nyligen listande de 100 mest inflytelserika EU-parlamentarikerna fanns bara fyra svenskar på listan. Ändå väljer fem av åtta partier att toppa sina EU-listor med rookies.

Nybörjare som dessutom - att döma av utfrågningen av Alice Bah Kuhnke - tycks strunta i att läsa på ordentligt.


Läs också: Europa är faktiskt inte Långtbortistan, SVT