Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet mot Sverige dog inte med IS-ledaren

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödad i hemlig USA-attack.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död, men hotet från den islamistiska extremismen kvarstår.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Terrordådet på Drottninggatan 2017, där fem personer miste livet, utfördes av IS-anhängaren Rakhmat Akilov.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Regeringen måste stoppa jihadister från att rekrytera i svenska förorter. Det är rätt att utvisa extrema predikanter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var under en amerikansk räd i jihadistfästet Idlib, Syrien, som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utlöste sin bombväst. Det bekräftade USA:s president Donald Trump vid en presskonferens under söndagseftermiddagen. 

Men även om kalifen är sprängd i bitar och kalifatet förlorat sitt territorium är det för tidigt att utropa seger. Är det någonting vi bör ha lärt oss om islamistisk extremism är det att det inte räcker att döda eller gripa en ledare – terrororganisationer återuppstår snart igen med nya ansikten och ofta nya namn. 

Det är framför allt civilbefolkningen i den muslimska delen av världen som har fallit offer för terrorgruppens grymhet. Men inte heller ett land som Sverige – där Säkerhetspolisen bedömer att antalet våldsbejakande jihadister har tiodubblats på mindre än tio år – kan kosta på sig att andas ut.

Värna Lagen om särskild utlänningskontroll

Ska hotet från den extrema islamismen kväsas måste rekryteringen av nya jihadister stoppas. Det handlar både om att skärpa lagstiftningen så att Sverige inte kan fungera som en frizon för terrorister och deras finansiärer, och om att bemöta den extrema, salafistiska ideologi som rättfärdigar deras illdåd.

”Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister”, skriver forskarna Ranstorp et al i rapporten ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” som Försvarshögskolan tog fram på uppdrag av MSB förra året.

Sett i detta ljus är det nödvändigt att predikanter som sprider våldsbejakande läror utvisas, när det går. Regeringen måste stå emot kraven som nu hörs på att höja beviskraven när Säpo vill göra just detta med hjälp av Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). 

Att få uppehållstillståndet indraget kan inte jämställas med ett fängelsestraff, eftersom utgångspunkten inte är att utländska medborgare har rätt att vistas i Sverige på obestämd tid. Särskilt inte utländska medborgare som bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Därför bör inte beviskraven vara lika höga som vid brottmål. 

Skulle Säpo tvingas lämna över alla sina underlag till Migrationsöverdomstolen blir lagen direkt kontraproduktiv för antiterrorarbetet. Inget annat land skulle vilja dela underrättelser med Sverige om dessa kan komma att visas upp för misstänkta med terrorkopplingar. 

De sex imamer som satts i förvar kommer sannolikt att släppas

De sex radikala islamister som Säpo grep och satte i förvar i våras kommer sannolikt inte att kunna utvisas – åtminstone inte nu. Deras hemländer måste i så fall gå med på att ta emot dem, och ge den svenska regeringen garantier om att de inte kommer att utsättas för tortyr. 

Det kan låta tandlöst att misstänkta extremister bara behöver anmäla sig på polisstationen några gånger i veckan. Men det är betydligt mycket bättre än alternativet – som vore att inte få ett utvisningsbeslut via LSU. Säpo får nämligen möjlighet att fortsätta att avlyssna dem. 

Det måste bli maximalt svårt att vara jihadist i Sverige. Al-Baghdadi må vara död, men hans anhängare är fortfarande ett hot mot vårt samhälle.