Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hoten mot journalister måste tas på allvar

Hotfullt. Hot och våld mot journalister kan äventyra den svenska yttrandefriheten.
Foto: Stefan Nilsson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Expressens kulturjournalist Anna Hellgren beskrev i går nynazistiska reaktioner på en kort text hon skrivit. Texten handlade om hur fördomar styr rapporteringen om romer apropå fallet med den blonda - och romska - flickan Maria.

Nynazisterna hade tapetserat en husfasad och port med bilder på Maria, med uppmaningen om att Hellgren borde hjälpa henne. Fast nynazisterna hade inte lyckats hitta rätt bostad; en namne drabbades därför också av hotet.

Anna Hellgren är bara en i raden av journalister och fotografer som förtalats, hotats och/eller fysiskt attackerats. Det skulle kunna beskrivas som ett allvarligt arbetsmiljöproblem bland andra; många är ju de yrkesgrupper som utsätts för olika sorters övergrepp i jobbet.

Men just hot och våld mot journalister och fotografer är något betydligt allvarligare. Inte för att de skulle tillhöra någon exklusiv kategori av människor utan för att attackerna äventyrar den fria åsikts- och informationsbildningen.


När högerextrema individer hotar en kulturjournalist handlar det förstås om att försöka tvinga henne till självcensur. När ett MC-gäng hotar att döda en kriminalreporter är det med syftet att stoppa en granskning. Man vill sätta sin egen dagordning, man vill stympa det offentliga samtal som utmärker en demokrati, med hot och våld.

Det vore välkommet om någon av alla dessa högerextremister insåg andemeningen i Voltaires ord om att inte dela andras åsikter, men ändå vara beredd att dö för rätten att uttrycka dem. Dessa avpixlade och pixlade arga män förstår inte att hoten mot de förhatligt "politiska korrekta" journalisterna blir en bumerang som hotar deras egen yttrandefrihet.

Sedan måste det understrykas att hoten inte enbart kommer från nationalister. Den profilerade skribenten och högerextremisten Vávra Suk som startat två tidningar blev 2009 utsatt för ett mordförsök vid Sergels torg av "antifascister".

Nyligen kom domen mot en 26-åring som hotat en journalist på Hälsingetidningar med orden "förtjänar verkligen bli så jävla sönderslagen" på Facebook. Journalisten tog allvarligt på hotet, vidtog olika skyddsåtgärder och hade även börjat fundera över sitt yrkesval.

Men det blev bara villkorligt och dagsböter för 26-åringen.


Det stärker bilden av att domstolarna inte tar hoten mot journalister och yttrandefrihet på tillräckligt allvar. Men det finns en lösning: I stället för att slentrianmässigt åtala för olaga hot borde åklagarna använda brottsrubriceringen "brott mot medborgerlig frihet". Det är ett brott med betydligt högre straffvärde - maximistraffet är sex år.

Hoten mot enskilda journalister handlar ofta om just ett hot mot den "allmänna åsiktsbildning" lagtexten hänvisar till. Det är orden och åsikterna de vill stoppa, dessa hatets och illviljans kolportörer.

0