Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Homohatet är inte historia i Sverige

Från flyktingboenden har det kommit flera rapporter om hur homosexuella asylsökanden trakasseras och misshandlas, i vissa fall har personalen efteråt rentav uppmanat offren att tona ned sin läggning.
Foto: KOSTAS TSIRONIS

Homohatet pressas tillbaka i världen - men än är kampen inte vunnen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Om man följer nyhetsrapporteringen är det lätt att bli pessimist när det gäller situationen för HBTQ-personer i världen.

Bara den senaste månaden har man kunnat läsa om hur homosexuella torteras och mördas av regimen i Tjetjenien, om Basji-milisens brutala tillslag mot homosexuella i Iran och om hur lokala domstolar i Indonesien dömer homosexuella män till piskstraff. 

Men den generella trenden i världen är glädjande nog en annan. Utvecklingen går stadigt mot färre förbud och fler rättigheter. I både Slovenien och Finland har homoäktenskap blivit lagliga i år och numera kan homosexuella adoptera barn även i Österrike och delar av Australien.

Internationellt tryck

Det är heller inte bara i västvärlden det går åt rätt håll. I fjol avkriminaliserades exempelvis homosexualitet i Belize och på Seychellerna. Totalt har antalet länder som uttryckligen förbjuder homosexualitet på tio år minskat från 92 till 72, enligt en ny rapport från HBTQ-organisationen ILGA.

En viktig förklaring till det är att det nu finns ett internationellt tryck i frågan. Att skydda HBTQ-personer ses nu med rätta som en fråga om mänskliga rättigheter.I fjol tillsattes en oberoende expert i frågan av FN:s råd för mänskliga rättigheter - trots stort motstånd från en grupp länder. Och när Angela Merkel i början av maj besökte Rysslands president Vladimir Putin var situationen för homosexuella i Tjetjenien en viktig fråga för den tyska förbundskanslern.

En intressant utveckling är också hur globalisering och digitalisering leder till att mer toleranta attityder kan spridas genom kulturen. Filmen Loev, om en homosexuell kärlekshistoria, fick spelas in i hemlighet i Indien häromåret på grund av landets hårda antigay-lagar. Men via Netflix kan den nu ses i nästan hela världen.

Kampen måste fortsätta

Sverige brukar hamna högt på rankinglistorna när världens mest HBTQ-vänliga länder listas. Men det går inte att slå sig till ro. Det finns flera oroväckande trender.

I Dagens samhälle beskriver socionomen Maria Höierman hur det bedrivs en sorts "lågintensiv terrorism" i Malmö vars syfte är att skrämma och osynliggöra homosexuella.

Från flyktingboenden har det kommit flera rapporter om hur homosexuella asylsökanden trakasseras och misshandlas, i vissa fall har personalen efteråt rentav uppmanat offren att tona ned sin läggning.

Nordiska motståndsrörelsen hetsar också regelbundet mot homosexuella, senast vid en aktion i Katrineholm.

Allra mest oroväckande är kanske att människor som försöker stå upp mot hatet och hoten själva attackeras. Anton Johansson, ordförande för RFSL Stockholm, har nyligen valt att lämna sin post efter att han utsatts för hot och fått sin lägenhet vandaliserad. 

När det gäller formella lagar och rättigheter har HBTQ-rörelsen nått långt i Sverige. Men nu måste vi fortsätta ta kampen om värderingarna.


Läs också:

Att förneka homohatet gynnar extremisterna