Höjd skatt ger inte fler företagare, Andersson

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Finansministern säger sig vilja gynna småföretagare. Men att dela ut ett litet tillväxtstöd med ena handen och sen raka in tio gånger så mycket genom höjd skatt kan knappast kallas näringslivspolitik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skattemoralen är hotad, enligt Magdalena Andersson (S). Därför har finansministern gett sig i kast med att förändra de notoriskt komplicerade 3:12-reglerna som gäller för småföretag. Idag finns runt 300 000 sådana fåmansföretag som anställer nästan 800 000 personer. 

Att begripa sig på regelverket är svårt för många företagare, så initiativet hade kunnat tolkas som en utsträckt hand till näringslivet. År 2014 ansåg var tredje företag att skatte- och momsregler var det enskilt största hindret för tillväxt. Och enligt en ny enkät tycker 32 procent av landets företagsledare att det har blivit krångligare att driva företag det senaste året. Det är bekymmersamt och något som bör tas på allvar, enligt Andersson.

Finansministern ogillar höginkomsttagare

Det är dock knappast av omsorg om jobbskapande företagare som reglerna ska ändras. Fem miljarder kronor beräknas förslaget dra in åt statskassan.

Finansministerns bild är att knösusar med högt avlönade styrelseposter använder sig av denna bolagsform för att minska sin skatt. "Det handlar om människor som har väldigt höga inkomster som utnyttjar 3:12-reglerna", sa Andersson i en intervju (Di, 2/3) och kallade dem för "inkomstomvandlare".

Ja, en del väljer denna metod. Men grundproblemet är snarare de höga marginalskatterna även på relativt modesta inkomster i Sverige. Flera beräkningar tyder rentav på att ett avskaffande av värnskatten skulle finansiera sig själv på sikt. 

Som företagare kan du välja att plocka ut inkomst i form av lön eller vinst. En företagare betalar först 20 procent i bolagsskatt, och sen skattar hen på pengarna som tas ut. Det är på detta andra led av pengarna som Andersson vill höja vinstskatten, från 20 till 25 procent. 

Rödgrön företagssmäll

Det är motsägelsefullt om man ser till tidigare förslag. För ett år sedan introducerades en anställningsrabatt för enskilda företagare som ville anställa en första person i bolaget. Finansministern kallade det för ett "växa-stöd". 

Detta stöd vill Anderssons kollega, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), utöka även till andra bolagsformer. Det skulle då gälla för många av de företag som finansministerns skattehöjning kommer att slå mot. 

Magdalena Andersson säger sig vilja "gynna riktiga små bolag", men förslaget slår blint mot samtliga småföretag - styrelseproffs eller ej. 

Och att dela ut ett litet tillväxtstöd med ena handen för att med den andra raka in mer än tio gånger mer genom höjd skatt kan knappast kallas för näringslivspolitik. Det är en lek med speglar som drabbar hårt arbetande företagare. 

Rättelse: I en tidigare version av den här texten påstods felaktigt att bolagsskatten i Sverige var 20 procent. Den korrekta skattesatsen är 22 procent.

 Läs också:

Ta tag i Sveriges perversa skatter


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.