Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Höjd skatt ger inte fler företagare, Andersson

Publicerad

Finansministern säger sig vilja gynna småföretagare. Men att dela ut ett litet tillväxtstöd med ena handen och sen raka in tio gånger så mycket genom höjd skatt kan knappast kallas näringslivspolitik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skattemoralen är hotad, enligt Magdalena Andersson (S). Därför har finansministern gett sig i kast med att förändra de notoriskt komplicerade 3:12-reglerna som gäller för småföretag. Idag finns runt 300 000 sådana fåmansföretag som anställer nästan 800 000 personer. 

Att begripa sig på regelverket är svårt för många företagare, så initiativet hade kunnat tolkas som en utsträckt hand till näringslivet. År 2014 ansåg var tredje företag att skatte- och momsregler var det enskilt största hindret för tillväxt. Och enligt en ny enkät tycker 32 procent av landets företagsledare att det har blivit krångligare att driva företag det senaste året. Det är bekymmersamt och något som bör tas på allvar, enligt Andersson.

Finansministern ogillar höginkomsttagare

Det är dock knappast av omsorg om jobbskapande företagare som reglerna ska ändras. Fem miljarder kronor beräknas förslaget dra in åt statskassan.

Finansministerns bild är att knösusar med högt avlönade styrelseposter använder sig av denna bolagsform för att minska sin skatt. "Det handlar om människor som har väldigt höga inkomster som utnyttjar 3:12-reglerna", sa Andersson i en intervju (Di, 2/3) och kallade dem för "inkomstomvandlare".

Ja, en del väljer denna metod. Men grundproblemet är snarare de höga marginalskatterna även på relativt modesta inkomster i Sverige. Flera beräkningar tyder rentav på att ett avskaffande av värnskatten skulle finansiera sig själv på sikt. 

Som företagare kan du välja att plocka ut inkomst i form av lön eller vinst. En företagare betalar först 20 procent i bolagsskatt, och sen skattar hen på pengarna som tas ut. Det är på detta andra led av pengarna som Andersson vill höja vinstskatten, från 20 till 25 procent. 

Rödgrön företagssmäll

Det är motsägelsefullt om man ser till tidigare förslag. För ett år sedan introducerades en anställningsrabatt för enskilda företagare som ville anställa en första person i bolaget. Finansministern kallade det för ett "växa-stöd". 

Detta stöd vill Anderssons kollega, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), utöka även till andra bolagsformer. Det skulle då gälla för många av de företag som finansministerns skattehöjning kommer att slå mot. 

Magdalena Andersson säger sig vilja "gynna riktiga små bolag", men förslaget slår blint mot samtliga småföretag - styrelseproffs eller ej. 

Och att dela ut ett litet tillväxtstöd med ena handen för att med den andra raka in mer än tio gånger mer genom höjd skatt kan knappast kallas för näringslivspolitik. Det är en lek med speglar som drabbar hårt arbetande företagare. 

Rättelse: I en tidigare version av den här texten påstods felaktigt att bolagsskatten i Sverige var 20 procent. Den korrekta skattesatsen är 22 procent.

 Läs också:

Ta tag i Sveriges perversa skatter

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag