Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Höj lönerna för lokalpoliserna

Kronogården, Trollhättan. Veckans oroligheter började med bilbränder, som så många gånger förr. Som på bilden från 2001.
Foto: HÅKAN JOHANSSON / JOHANSSON HÅKAN

Ge poliser i yttre tjänst bättre villkor. Fler lokalpoliser är det viktigaste för att kväsa kaosskapande kriminella, som de på Kronogården i Trollhättan. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De nära 6 000 invånarna på Kronogården, ett par kilometer från centrum i Trollhättan, har sett gängkonflikter, bilbränder och upplopp komma och gå genom åren. Området klassas om ”utsatt” av polisen.

Kommunen anlitar ordningsvakter och väktare för att hålla koll och skapa trygghet. Men i fredags meddelade det regionala skyddsombudet att det är stopp för arbete mellan 18 och 03 till i slutet av januari. Läget är för farligt.

Stoppet kom efter en besvärlig vecka på Kronogården.  Bilar sattes i brand, polisen bemöttes med raketskjutning och stenkastning. Tisdagskvällen var lite lugnare än de två föregående. Men på torsdagen gick det illa.

Attack mot Joakim Lamotte och TTELA 

Då hade journalisten Joakim Lamotte, som verkar genom sociala medier, åkt till Kronogården för att direktsända samtal med invånare. Lokaltidningen TTELA var också på plats. Liksom polisen.

Men polisen lyckades inte ingripa mot de maskerade unga pojkar och män som hotade journalisterna, slog Lamotte och stal delar av hans utrustning. 

TTELA har polisanmält. Att hota journalister är i förlängningen att hota demokratin. Tryckfriheten är en grundbult i ett fritt samhälle.

Joakim Lamotte har lagt ut rörliga bilder från situationen. Själv menar han i efterhand att poliserna var för få för att kunna agera mer offensivt mot angriparna. 

Fler lokala poliser är lösningen

När Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, får frågan om vad som krävs för att hantera upplopp som i Kronogården är hans svar enkelt: ”1. Fler lokala poliser. 2. Fler lokala poliser. 3. Fler lokala poliser.”

Men var ska de komma ifrån? Den politiska lösningen på polisbristen har varit den samma som för lärarbristen - att inrätta fler utbildningsplatser.

Tomma platser på polishögskolan

Men det hjälper inte om de inte fylls med studenter, som dessutom fullgör sin utbildning. I fredags kom uppgifter om antagningen till polishögskolan för vårterminen. Det är bara 651 personer som har klarat antagningen, 369 platser kommer att stå tomma. Kanske blir det ännu fler; det är inte säkert att alla antagna väljer att börja.

Det är inte bristen på studieplatser som är kruxet. Problemet är att arbetsvillkoren inte är attraktiva, och allra minst för det tjänster som bäst behövs nu - de lokala poliser Erik Nord efterlyser. 

Polismyndigheten måste belöna lokalpoliser

Polismyndigheten måste laborera med lönesättningen - höja lönerna i yttre tjänst i allmänhet och i synnerhet i utsatta områden. 

För att behålla erfarna poliser på fältet bör de kunna erbjudas mer flexibla scheman. Därtill kan man dra ner på antalet specialisttjänster med kontorsarbetstid. Vill politikerna och Polisen verkligen ha fler synliga poliser på gator och torg måste de agera, inte bara signalera dådkraft.

De hederliga invånarna i de utsatta områdena - och de är majoriteten - efterlyser polisnärvaro, ordning och trygghet. Det har de rätt att få.