Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höj bostadsskatten

Låga fastighetsskatter. Sverige sticker ut internationellt med låga skatter på fastigheter och höga skatter på tjänster.Foto: Jocke Berglund

I svensk politik framstår hyresbostäder ofta som en vänsterfråga och privatägda bostäder som en högerfråga. Rödgröna partier diskuterar renoveringar av miljonprogrammet, "hyrskatter" och byggstimulanser, medan alliansen avskaffar fastighetsskatter och inför rotavdrag.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en märklig uppdelning. De första bostadsrättsföreningarna bildades ju av arbetare som ville slippa hyresvärdarnas makt. Och alliansens arbetslinje kräver lättrörliga medborgare som kan flytta dit jobben finns - och då är hyresrätten central.

Men trots arbetslinjen är alliansens stora avtryck i bostadspolitiken att man gjort bostadsmarknaden mer trögrörlig. Främst genom avskaffad fastighetskatt och höjda flyttkostnader, men också genom att lokala alliansstyren ombildat allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter i stor skala.

Inget litet problem

Det är inget litet problem. I dag är ett förstahandskontrakt närmast en ouppnåelig dröm för alla de som flyttar till storstäderna i jakt på jobb och utbildning. I stället tvingas många in en karusell av andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt.

Bristen på hyresrätter hotar också vår möjlighet att locka de utländska arbetare vi så väl behöver. Visst har många expertarbetare säkert råd att köpa sig en bostad. Men vill de verkligen ta risken att investera många miljoner i en lägenhet om de bara tänkt stanna några år? Sådana hinder kan få Sveriges tillväxtmotorer i storstadsområdena att börja hacka.

I går lämnade Bostadsbeskattningskommittén utredningen "Vissa bostadsbeskattningsfrågor" till regeringen. Titeln ger närmast intryck av att kommittén inte vill att den ska bli läst, men så innehåller den inte heller speciellt många förslag som kan förbättra situationen.

Utredningen riktar främst in sig på en annan aspekt av regeringens blinda öga inför hyresrätten: att dess reformer lett till att privatbostäder gynnas skattemässigt framför hyreslägenheter. Utredningens stora förslag är att hyresrätter ska slippa den kommunala avgift som ersatt fastighetsskatten och att det ska finansieras genom att maxtaket för rot- och rutavdrag sänks.

Fastigheter försvinner inte

Tanken att minska skatteskillnaderna mellan ägda och hyrda bostäder är god. Men eftersom nybyggda hyresrätter redan i dag slipper avgiften de första 15 åren lär effekterna på byggandet bli minimalt. Dessutom vore det ännu ett steg i fel riktning att sänka skatten på fastigheter och höja den på servicetjänster, om än på marginalen. Sverige sticker redan ut internationellt med låga skatter på fastigheter och höga skatter på tjänster.

Ett mycket bättre sätt att uppnå skatteneutralitet vore att höja skatten på villor och bostadsrätter. Fastigheter försvinner inte på grund av högre skatt, men servicejobb kan mycket väl göra det.

Regeringen borde sätta arbetslinjen framför särintresset villaägarna.