Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högskolor ska inte dalta med fuskare

Uppsala universitet är ett av många lärosäten som tycker att den som fuskat sig in på en utbildning ska få behålla sina betyg även om den blir påkommen och utkastad.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den svenska akademin måste vakna ur sin loja sömn och börja motarbeta fusktrenden på allvar. Då krävs sanktioner som verkligen avskräcker.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige har ett mycket allvarligt problem: fuskande studenter. Det handlar om skamlösa figurer som tar sig in på högskolor och universitet på falska meriter. Somliga betalar uppåt 100 000 kronor för att få hjälp med högskoleprovet via öronsnäcka. Andra förfalskar gymnasiebetyg eller meriter från utbildningar i andra länder.

När fusket upptäcks, kastas lögnarna i regel ut från sina utbildningar. Men vad ska man göra med de studiepoäng som de kan ha hunnit samla på sig? Rättsläget ansågs oklart och en utredning tillsattes. Den blev klar i december 2019 och den kunde ha haft titeln: Kidsen som fuskar” är också offer.

Utredare Anna Tansjö kom fram till att det är tillräckligt hårt för den fuskande att bli kickad från sin utbildningsplats - att även dra in betygen vore för hårdhjärtat. Bland annat måste man betänka att en förlorad plats kan leda till fler sorger, ”bland annat att den enskilde förlorar rätten till studentbostad, rätt till studenthälsa, studentrabatter samt eventuella stipendium.” 

Den som stulit en högskoleplats kan bli av med studentlyan som han inte heller hade rätt till. Och rabatterna! Det är som om utredaren söker med ljus och lykta efter skäl att värna den enskilda bedragaren. 

1 326 studenter hade varnats eller stängts av. Det vanligaste fusket var plagiat.

Nu har remissvaren på denna utredning inkommit – och resultatet är djupt nedslående. Flertalet universitet och högskolor går på utredningens linje, bland annat Uppsala, Umeå, Malmö och Karlstad universitet, Karolinska institutet och en uppsjö med högskolor.

Remissvaret från Stockholms universitet är typiskt: SU vill verkligen ”tydliggöra att universitetet ser mycket allvarligt på alla typer av fusk” samt ”synliggöra grundläggande legitimitetsproblem med att fusk i vissa fall 'kan löna sig' när betyg kvarstår”. 

Ändå landar man i att fuskarens betyg borde få behållas. Varför? För annars kan konsekvenserna bli ”för långtgående”. 

De flesta sätter den enskilda myglarens välgång framför den högre utbildningens integritet.

Detta daltande sker under en era då kvaliteten och statusen på många högskolor och universitet dalar, alltmedan fusket bland studenterna ökar. I fjol rapporterade Universitetskanslerämbetet, UKÄ, att fusket på universitet och högskolor hade ökat med 51 procent på tre år. 1 326 studenter hade varnats eller stängts av. Det vanligaste fusket var plagiat. 

UKÄ har också skickat ett remissvar – och gör tummen upp för Anna Tansjös mjukislinje. 

Det finns avvikande röster, som Linköpings universitet och Högskolan i Skövde. Men de flesta sätter alltså den enskilda myglarens välgång framför den högre utbildningens integritet. Det är ofattbart. 

Den svenska akademin måste vakna ur sin loja sömn och börja motarbeta fusktrenden på allvar. Då krävs sanktioner som verkligen avskräcker både dem som tänkt fuska sig in på en utbildning och dem som fuskar när de väl är där (i dag blir det i regel avstängning under ynka fyra till sex veckor för de sistnämnda). 

Det måste väl finnas någon i de pampiga gamla byggnaderna som inte förväxlar sig själv med en socialsekreterare?