Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerpopulister till salu för rubler

Filmen som tvingade Österrikes vicekansler Hans-Christian Strache att avgå.
Ironi. Heinz-Christian Strache kampanjade med sloganen ”Österrikarna förtjänar fairness” – samtidigt som han erbjöd en oligark att få lukrativa statliga kontrakt i utbyte mot kampanjbidrag till FPÖ.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Österrikes kansler Sebastian Kurz (ÖVP) har deklarerat att han fått nog av koalitionspartnern. Därmed kommer ett nyval att hållas så snart som det går.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Heinz-Christian Strache var ledare för extremhögerpartiet FPÖ och vicekansler i Österrike, men tvingades avgå efter att en film som visar att han var villig att ta emot en rysk oligarks pengar läckt.
Foto: MICHAEL GRUBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putins parti Enade Ryssland har täta band med österrikiska FPÖ.
Foto: TASS / MIKHAIL METZEL/TASS/SIPA USA SIPA USA

Skandalen som skakar Österrike har allt: Smutsiga oligarkpengar, korrupta politiker och en buggad lyxvilla på Ibiza. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Österrikes vicekansler och ledaren för det högerextrema regeringspartiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, har tvingats avgå efter att en hemlig videoinspelning läckt till Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung

Strache blev filmad när han diskuterade ett minst sagt uppseendeväckande förslag med en rysk oligark – om hon gav FPÖ kampanjbidrag i valrörelsen 2017, skulle han se till att hon fick lukrativa, statliga infrastrukturkontrakt. 

Planen var att ”Alyona Makarova”, som sades vara brorsdotter till oligarken och Putinvännen Igor Makarov, skulle köpa upp Österrikes största kvällstidning och göra den till ett FPÖ-organ. ”I så fall får vi inte 27 utan 34 procent!”, ropade Strache entusiastiskt. 

Vem gillrade fällan åt Heinz-Christian Strache?

Men det var en fälla. Alyona Makarova finns inte – den rika ryskan var bara ett lockbete. Nu står Österrike inför ett extraval, sedan kansler Sebastian Kurz (ÖVP) deklarerat att han fått nog av koalitionspartnern.

Det är än så länge inte klarlagt vilka som ligger bakom fällan som FPÖ-topparna fastnade i – eller vilka motiv de hade att gillra den. Österrikisk politik kan vara smutsig – Socialdemokraterna avslöjades exempelvis med en antisemitisk smutskastningskampanj mot ÖVP inför valet – men det verkar osannolikt att inrikespolitiska motståndare skulle ha väntat i två år med att släppa filmen. 

Avancerad avlyssningsutrustning – övervakningskameror och mikrofoner gömdes i lampknappar och mobilladdare – skulle kunna tala för att Ibizakvällen var en operation som utfördes av en säkerhetstjänst. I så fall reses flera frågor: Från vilket land? Och varför släpper de filmen just nu, med en vecka till EU-valet? 

Försök att påverka ett valresultat är oacceptabla, oavsett om det är västliga eller östliga aktörer som ligger bakom. Därom får ingen tvekan råda.

FPÖ styr över underrättelsetjänsten – men misstänks läcka

Ytterligare en aspekt är att FPÖ styr över både försvars- och inrikesdepartementet – och därmed över Österrikes säkerhetstjänst BVT. I april skrev Reuters att västliga underrättelsetjänster inte längre vill dela information med sina österrikiska kolleger, på grund av FPÖ:s nära band till Putins parti Enade Ryssland. Österrike deltar inte längre i möten med Bernklubben, ett anti-terrorsamarbete mellan europeiska säkerhetstjänster, eftersom de misstänks läcka hemlig information.

Oavsett vem som iscensatte skandalen på Ibiza, och varför, är det skrämmande att högt uppsatta europeiska politiker är beredda att ta emot nattsvarta oligarkpengar. 

Marine Le Pen fick redan inför förra EU-valet ett lån från en rysk bank – och tackade med att ge sitt stöd åt Kriminvasionen. I april avslöjade BBC att en Bundestagsledamot från tyska extremhögerpartiet Alternative für Deutschland (AfD) bett ryska UD om ”materiellt stöd och hjälp med media” i valrörelsen. Han beskrevs som ”totalt kontrollerad” av ryska källor.

Vi kan vara säkra på en sak: Sådana transaktioner betalas tillbaka med politiska gentjänster. 


Rysslandsforskaren Oscar Jonsson gästar Ledarsnack för ett samtal om påverkansoperationer.