Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högern måste visa att vänstern hade fel

Ulf Kristersson måste visa att vänstern hade fel.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBTRÅN TT NYHETSBYRÅN
Välfärden behöver stora tillskott de närmaste åren
Foto: Jan Nordén/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson måste visa att vänstern hade fel om högern och välfärden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lag och ordning, migration och energipolitik – det vet vi att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har fokus på under sina förhandlingar. 

Men det finns ett annat tungt område som kvartetten absolut inte får glömma eller slarva med: välfärden. Den sektorn förde en ovanligt undanskymd tillvaro i valrörelsen, men det beror inte på att hälsan tiger still. 

Hoten är tvärtom många och hastigt tilltagande.

Det ska förstås mycket till för att skolmjölken ska dras in – men inflationen innebär ett dråpslag för kommunsektorns ekonomi. Allt blir dyrare nu, från maten i skolor och på äldreboenden till uppvärmning och lokalhyror, snöröjning och väghållning. 

Kostnaderna stiger ofta i takt med inflationen, bokstavligen, eftersom många offentliga kontrakt har klausuler som innebär att priset höjs automatiskt i takt med exempelvis konsumentprisindex, KPI. 

Än värre är det med pensionsbomben. Pensionerna är inflationssäkrade och befolkningen både växer och åldras. SKR, Sveriges kommuner och regioner, bedömer att pensionskostnaderna kommer att öka med 40 miljarder kronor bara under nästa år.

Lägg därtill kostnader för välfärdsarbetarna, där det krävs ökningar i 100-miljarderklassen under kommande år bara för att bibehålla dagens personaltäthet. 

Men pengar är bara ett problem. Ett annat är den tilltagande bristen på arbetskraft i välfärden. Ta socialtjänsten, som har helt centrala välfärdsuppgifter. För två år sedan uppgav 35 procent av landets socialchefer att de hade svårt att hitta personal, som socialsekreterare. I år är siffran uppe i 63 procent, enligt fackförbundet Vision.

Vänligen bevisa att vänstern hade fel.

Och om det plötsligt blir jättepopulärt att jobba i socialtjänsten, kommer personalhål att uppstå någon annanstans.

Vänsterns vallöften om stora förstärkningar och ”fler kolleger” i välfärden var inte mycket mer än önskelistor till Tomten, kort sagt. Moderaterna utställde inga sådana löften, klokt nog. Men Ulf Kristerssons regering måste prioritera välfärden. 

Det kommer att krävas stora statsbidrag till kommuner och regioner (och de bör vara generella, inte öronmärkta). Annars hotar neddragningar eller höjda skatter på arbete.

För att mota arbetskraftsbristen måste så många som möjligt jobba så mycket som möjligt; heltid hellre än deltid och så långt upp i åren som möjligt. Då måste det löna sig att arbeta – arbetslinjen måste upprätthållas och sjuktalen hållas nere. Unga sysslolösa måste utbilda sig och fler utlandsfödda kvinnor behöver komma ut i arbetslivet, bland annat. 

Dessutom måste välfärdens institutioner effektiviseras så att svårhittad nyckelpersonal kan koncentrera sig på sina kärnuppgifter. 

Välfärdsbollen ligger på Kristerssons planhalva nu. Om han fumlar kommer oppositionen att säga: ”Vad var det vi sa, högern är ett hot mot välfärden!”

Vänligen bevisa att vänstern hade fel.