Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerns misstag står oss dyrt i kris

Iréne Svenonius (M) om bristen av långärmade förkläder och andningsskydd. Hon förklarar konsekvenserna kring försenade varuleveranser.
Finansregionrådet Irene Svenonius skyller materielbristen på att den globala marknaden dammsugs.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Hägglund (KD) var ansvarig minister i samband med avregleringen av apoteksmarknaden. Nu är han självkritisk.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Borgerlighetens blinda marknadstro har gjort Sverige sårbart i kris. Nu står vi där utan tillräckliga lager för läkemedel och skyddsutrustning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Självkritiska politiker är inget vi är bortskämda med. Därför hedrar det dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) att han medger ett avgörande misstag i samband med avregleringen av apoteksmonopolet 2009. 

Tidigare hade det statliga Apoteket AB ansvar för att se till att det fanns tillräckliga nationella medicinlager för att klara en kris. Men i samband med privatiseringsreformen 2009 avvecklades den beredskapen. Hägglund litade på att marknaden skulle axla det ansvaret. Därför skapades ingen funktion för att säkerställa buffertar i läkemedelsförsörjningen.

I historiens backspegel framstår det som ännu ett exempel på borgerlig naivitet. Avregleringen har fört mycket gott med sig, inte minst i form av ökad tillgänglighet. Fler apotek har öppnat och öppettiderna har blivit mer generösa. Men just när det gäller det övergripande ansvaret för läkemedelsförsörjningen borde det ha varit uppenbart att marknaden inte skulle lösa den uppgiften på egen hand.

De rödgröna har haft många år på sig att korrigera misstaget

Marknaden är förträfflig på många sätt. Den agerar snabbt och effektivt för att möta kundernas önskemål i syfte att ta marknadsandelar och öka lönsamheten. Men den är betydligt sämre på att lösa uppgifter som handlar om att ta helhetsansvar och värna kollektiva nyttigheter, såsom en god krisberedskap.

De rödgröna kan sannerligen inte slå sig för bröstet, de heller. Inte mindre än sex statliga utredningar och rapporter har sedan 2013 slagit larm om de allvarliga bristerna i läkemedelsförsörjningen. Men regeringen har trots det inte tagit itu med problemet, utan i stället tillsatt ännu en utredning.

Nu står vi här - mitt i en brinnande kris - utan de medicinlager som skulle ha behövts. Redan före coronautbrottet ökade antalet restnoteringar på ett oroväckande sätt. Först på onsdagen fattade regeringen beslut om att begränsa möjligheterna att plocka ut receptbelagda läkemedel för längre perioder i ett försök att förhindra fortsatt hamstring. Handlingskraften imponerar inte.

Irene Svenonius flyr sitt ansvar för den bristande lagerhållningen

Ytterligare en borgerlig politiker som har anledning att vara djupt självkritisk är finansregionrådet Irene Svenonius (M) i Stockholm. Medan läkare och sjuksköterskor kämpar med livet som insats för att rädda så många patienter som möjligt sinar tillgången på skyddsutrustning snabbt. 

Till skillnad från Göran Hägglund vägrar Svenonius att axla ett eget ansvar för den otillräckliga lagerhållningen. I stället skyller hon på den globala marknaden som ”dammsugs” och på exportrestriktioner i Frankrike och Tyskland. 

Men det är just för att den sortens problem kan förväntas uppstå i krislägen som ansvariga politiker måste se till att det finns tillräckliga marginaler i systemet. Att förlita sig på att just-in-time-produktionen ska fungera som vanligt även i kris och krig är mer än lovligt naivt.

Borgerligheten måste en gång för alla göra sin hemläxa. Marknaden kan lösa mycket, men det går inte att reglera bort det politiska ansvaret för att helheten ska fungera, såväl i vardagen som i kris. Det börjar bli trångt i skamvrån nu.