Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högermännens feministkamp

Feministbråkets nya frontlinje går genom högern.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags höll finansminister Anders Borg vad som kan betecknas som ett feministiskt linjetal i Eskilstuna. Det är i och för sig
ingen nyhet att Borg är en övertygad feminist, men hettan i måndagens utspel vittnar om en ny offensiv.
Borg uppmanade alla moderater att börja kalla sig
feminister och beskrev jämställdhet som ”en moderat kärnvärdering”. Det är nästan så att man måste gnugga sig i ögonen.
Sverige har en moderat finansminister som pratar könsmaktsstrukturer med samma självklarhet som han rabblar skattetabeller.
Tajmingen för Borgs
linjetal var förstås ingen slump. Nästa helg samlas moderaterna till partistämma i Gävle och då vill ledningen få med sig hela partiet på de nya tongångarna. Jämställdhet ska bli en ny profilfråga för moderaterna tillsammans med miljön, är det tänkt.
Moderaterna ska inte längre vara gubbpartiet som fnyser åt genusteorier och hånflinar åt allt tal om sexism och diskriminering. Även kvinnor ska kunna känna igen sig i partiet och få sin verklighet beskriven, om partistyrelsen får som den vill.
I stämmohandlingarna kan man läsa häpnadsväckande radikala saker som att partistyrelsen anser att ”feministiska teorier och genusvetenskap är viktiga för kunskapen och debatten om sociala könsroller och diskriminering”. Partistyrelsen vill också sätta upp mål för kvinnorepresentationen på valsedlarna, vilket översatt till vardagssvenska
betyder en kvinnokvot.

Det lär inte bli någon lätt uppgift att vända den moderata skutan 180 grader. Under i stort sett varenda yttrande om jämställdheten finns reservationer signerade Niklas Wykman – ungdomsförbundets ordförande. Man skulle kunna tro att den yngre generationen ville driva den gamla framför sig, men icke. Muf närmar sig jämställdhetsfrågan med ett hårt tumgrepp över näsvingarna som vore den en stinkande smitthärd.
Och Muf är långt ifrån ensamt. Stora delar av högern betraktar feminismen som den nya kommunismen – en lömsk lära som försöker smygsocialisera Sverige under stridsrop om rättvisa. I åratal har högern försökt bekämpa kvinnokampen med en arsenal av seminarier, rapporter och böcker med titlar som ”Elitfeministerna” och ”Tokfeminismen”.
Det senaste tillskottet i genren presenterades i går – ”Mansförtryck och kvinnovälde” av Pär Ström. Ström kallar sig för antifeminist och tycker att han har gjort en upptäckt i Nobelprisklass när han pekar på att män faktiskt är i underläge på vissa områden, framför allt i relation till barnen.
Men jösses vilket magplask. Ström tycks helt ha missat att en av feminismens själva grundpoänger är att man vill frigöra könen från deras inrutade könsroller. Kvinnor ska ges mer plats i det offentliga rummet och män få komma in i det privata. Det är ju denna rockad som skulle göra även männen till vinnare på ett mer jämställt samhälle.
Det är obegripligt att småföretagarnas tankesmedja Den nya välfärden väljer att ödsla pengar på så ovärpta åsikter.

Det drar med andra ord ihop sig till ett stort slag om feminismen på högerkanten. De nya moderaterna står mot de gamla. En modern borgerlighet brottas med en bakåtslickad näringslivshöger.
De förra försöker hitta liberala lösningar på nya utmaningar som jämställdhet och miljö. De senare svarar med att förneka att problemen över huvud taget existerar. Minsta medgivande av att det finns något som heter sexism eller klimatförändringar riskerar att leda Sverige rakt ner i löntagarfondsträsket igen.
Om det ska bli något av visionen om en modern svensk borgerlighet måste Borg & Co vinna nästa helg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!