Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälp hästägarna som tvingas att nödslakta

ARKIVBILD ATT FANTISERA TILL. Nu är det gult och brunt i hagar och på ängar. Inte bara kobönder får ställa in sig på slakt när fodret fattas.
Foto: ANN PALMKVIST / OKÄND

Köttbönder ställer korna i kö för tidig slakt på grund av foderbristen. En del hästägare lär tvingas göra samma val. Konsumenterna kan hjälpa, genom att börja äta häst. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sommaren 1992 var torr. Fodret tröt. Kor ställdes i långa slaktköer. Bönderna krävde att få använda avställda åkrar utan att bli av med sitt omställningsbidrag, 9 000 kronor per hektar. Det tog regeringen Bildt två veckor att fatta beslut, allt medan ilskan växte.

Då fanns det 1,8 miljoner kor, kalvar och stutar. Nu är det runt 1,5 miljoner. Men det just inte färre magar att mätta. Då fanns det runt 100 000 hästar, nu är det drygt 350 000

Hästarna är framför allt kvinnors stora fritidsintresse, och ibland deltidsinkomst. I alla samhällsklasser.

Nu är torkan värre än 1992. Många jordbrukare har ställt kor i de långa slaktköerna, fodret räcker inte. Det kan bli tal om nödslakt i stor skala.

Jordbruksverket har lättat på regler

Jordbruksverket har reagerat i någorlunda tid. Sedan mitten av juni får bönder använda mark i träda för betning eller skörd, utan att mista sina bidrag. Också längs vattendrag, som annars skyddade zoner. Andra åtgärder kräver fortfarande byråkratarbete, som att bevattna eller tillskottsutfordra på betesmarker.

"Vi gör vad vi kan för att underlätta och hanterar vanligen en ansökan under samma dag" lovar Marie Jeppsson, enhetschef på länsstyrelsen Skåne, på myndighetens hemsida.

Nästan alla länsstyrelser har texter om torkan. De ger länktips om var djurägare kan vända sig för att leta foder och vart den som har marker att låna ut kan vända sig. Tjänstemännen inventerar naturreservaten för att hitta gröna gläntor som kan ge mat. 

Brist på statlig uppstyrning i Norrland

Men det är inte alla länsstyrelser som prioriterar bönder och hästägare. Åtminstone inte på sina hemsidor. I Norrland är det bara Jämtland som ger servicen. I Dalarna, Västmanland och Uppland saknas den också. 

Det är synd. Invånarnas insatser i de län som inte drabbats lika hårt av vattenbrist kan vara mer effektiva än de torkdrabbade grannar kan göra för varandra. 

Flera av länsstyrelserna manar oss invånare att köpa svenskt kött nu så att slakterierna kan beta av köerna. Här kan de trendkänsliga klimatvännerna göra en insats genom att återgå till det dyra Kravköttet i stället för att äta pulled Oumph! på importerade, konventionellt odlade sojabönor.

Hästägare bör tänka på det otänkbara

Inte bara kor och får lär gå till förtida slakt. Per Pettersson, ordförande för LRF i Mälardalen, anser att hästägare måste ställa in sig mentalt på att djur måste skjutas av: "Det är bättre än att de svälter ihjäl".

Då kan vi som konsumenter lindra den ekonomiska bördan en smula genom att också fråga efter hästkött.

Just nu är uppställningen för bönder och hästägare stor i civilsamhället, inte minst i jakten på foder. Men för deras långsiktiga ekonomiska överlevnad måste omsorgen också visa sig på våra tallrikar under sommaren och framöver. Då kan Sverige fixa biffen, också om den är av häst.


Läs också: Ta ditt ansvar, ät en glad häst

Miljöpartiet går vilse på åkern