Bara just i bildklippet är Corbyn till höger och May vänster. Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP
Bara just i bildklippet är Corbyn till höger och May vänster. Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP

Hellre May än rosaröd drömmare i Storbritannien

Publicerad

Konservativa Theresa May har gjort en usel valrörelse. Vägrat ta tv-debatter, lagt konstiga förslag. Ändå är Tories det minst dåliga alternativet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Theresa May fick ta över som premiärminister och partiledare när David Cameron avgick efter Brexit-förlusten i fjol. Genom att utlysa nyval till 8 juni ville hon skaffa sig ett eget mandat och öka konservativa Tories majoritet i parlamentet.

Huvudmotståndaren Labour har under ledning av Jeremy Corbyn mest framstått som en manligt ledd motsvarighet till Fi, vad realismen beträffar. Allt till alla, utom de rika, och fred på jorden.

Upplagt för jordskredsseger. Ändå pekar opinionsundersökningarna - notoriskt opålitliga - på att Tories tappar majoriteten och att det kan bli värre än så. Efter terrormorden i London har spärrarna släppt för Mays kritiker. 

Farligt reta pensionärer och deras arvingar

Mediepersonligheten Piers Morgan skrev i Daily Mail att hon har blod på sina händer, eftersom hon har varit inrikesminister och inte lyckats stoppa jihadistterrorn. Påhoppet hade knappast kommit om Tories inte redan klantat till det med  valmanifestet . Där fanns den alltför utförliga planen för avgiftshöjningar för äldreomsorg - som kom att kallas demensskatt.

Vinterns värmetillägg på upp till 3 000 kronor skulle krympa eller tas bort för fem av sex. Taxorna för äldreboende och hemtjänst skulle öka för dem med tillgångar över en miljon kronor. Om pensionen inte täcker avgiften ska staten ta inteckningar i hus och lägenheter. Utan gräns uppåt.

Förslaget väckte monumental ilska. Frågan är om de äldre eller deras arvingar var argast. Theresa May backade, men raset hade börjat.

Partidemens att glömma att polltax fällde Thatcher

Det är märkligt att förslaget ens fanns i valmanifestet. Tories borde minnas att skatte- och avgiftsförändringar som partimedlemmarna inte kan försvara med viss entusiasm är giftpiller. Det var polltax, kommunalskatt per person, som fällde Margaret Thatcher. Och nu kan alltså Tories snubbla på sin egen skattedemens. 

Att förvirra de lojala partiarbetarna i sista stund har aldrig varit en bra en idé, ens när det gäller vallöften som ger mer i plånboken. Många socialdemokrater stod som frågetecken när Göran Persson slängde in maxtaxa i barnomsorgen i sista stund 1998. Här hade de argumenterat för att progressiva avgifter är den sanna rättvisan och skulle nu vända på en femöring.

Jeremy Corbyns Labour kastar in ännu mer. Gratis förskola för två- till fyraåringar, avgiftsfritt universitet, mer till äldre, fler poliser - löfteslistan är oändlig.

Tories med sin allt mer ö-centrerade inriktning är föga aptitligt. Men Labour är lika insulärt, och därtill ekonomiskt i ett rosa töcken. Återstår Liberaldemokraterna, varma européer med visst ekonomiskt vett - i ett svenskt valsystem hade de varit det givna alternativet för besvikna konservativa.

Men i Storbritannien är det enmansvalkretsar. En röst på Libdem kan bidra till en seger för vänsterpopulistiska Labour. Så det rimliga valet är att rösta på Tories och trösta sig med att polisen ändå oskadliggjorde Londonterroristerna åtta minuter efter att larmet gick. 

 

Läs även: 

Britternas röst är en varning till Europa 

 

Vi måste utvecklas lika snabbt som terrorister

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag