Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hellre effektivt bistånd än rätt ordval, Jämtin

Carin Jämtin, förr biståndsminister (S), sedan 1 juni generaldirektör för Sida.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Biståndsmyndigheten Sida går nu i fiendefällan. Det är oklokt att stoppa stöd till effektiva hälsoprojekt bara för att de skriver under USA:s villkor att inte informera om abort.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I mars deklarerade finansminister Magdalena Andersson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) att regeringen ökar anslaget för insatser inriktade på SHRH, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, med 200 miljoner kronor för att täcka en del av det som försvinner med USA:s nya politik.

Det var ett bra beslut. I och för sig en liten summa jämfört med de 9 miljarder dollar som Donald Trump drar in från biståndsorganisationer om de fortsätter nämna abort i samband med familjeplanering, även om det är en bisak i ett större arbete. Men ändå ett viktigt tillskott.

Det kunde man tro, fram till på tisdagen då Sidas nya generaldirektör Carin Jämtin, tidigare biståndsminister (S), berättade att man kommer att dra in biståndet för de organisationer som tar på sig den amerikanska munkavlen.

"Vi måste försvara SRHR och rätten till abort för flickor och kvinnor i fattiga länder", skrev Jämtin.

Abortförbud är olyckliga. De leder sällan till färre avbrutna graviditeter men alltid till farliga ingrepp som görs i det dolda. Men det är inte USA:s munkavle som är grundproblemet.

Det stora problemet är att abort är förbjudet i lag i nästan alla utvecklingsländer som får bistånd. Se karta. 

Abortförbud ska inte hindra svensk sexupplysning

På hemsidan beskriver Sida några av sina lyckade insatser. I Bangladesh är man majoritetsgivare - med 42,2 miljoner kronor - i ett program för att öka tillgången till reproduktiv hälsovård. I Bangladesh är abort förbjudet.

Sida berättar om en annan, mindre insats mot kvinnlig omskärelse i Somalia. Tre dagar i veckan ger organisationen Nafis råd på ett litet lokalt sjukhus, tre dagar ägnar man sig åt hembesök. I Somalia är abort förbjudet.

Det är naturligtvis rätt att hjälpa flickor och kvinnor - och även män - med mediciner, omvårdnad, preventivmedel och sexualupplysning även om länderna de bor i har en annan abortlagstiftning än Sverige. Detta alldeles oavsett vad USA beslutar.

Rädda Barnen kan drabbas av Sidas spärr

Men Sida har valt demonstrationspolitik. Det kommer att drabba mellan 20 och 40 organisationer, enligt pressekreterare Fredrik Sperling. En av dem är Rädda Barnen, den internationella styrelsen har accepterat USA:s nya regelverk. Det innebär att svenska Rädda Barnen måste trixa med sitt SRHR-program i åtta länder söder om Sahara.

För att få del av de 45 miljoner kronor man har räknat med 2016-2020 måste man kanske bygga upp en ny lokalorganisation, med administration och allt, som står för projekt. En dyr byråkrati på de fattigas bekostnad bara för att den feministiska utrikespolitiken inte ska känna sig besmutsad av Donald Trump.

Här har Sida glömt biståndets kärna: pengarna är inte till för givaren utan mottagarna. Och att effektivitet alltid måste vara viktigare i bedömningen än honnörsord.    


Läs också:  

En ond tid för kvinnor med Putin och Trump 

Löfven, slakta inte biståndsbudgeten