Hellre Berts koja än bara luftslott

Bert Karlsson storsatsar på husvagnar för nyanlända.
Foto: Michael Syrén
Bert Karlssons idé är en av få realistiska lösningar på den akuta bostadsbristen i flyktingkrisens spår.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

I Sverige gillar vi att förfasa oss över att Bert Karlsson blir mångmiljonär på flyktingvågen. Men hans husvagnar är en av få realistiska idéer som hittills har presenterats.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För en dryg månad sedan lanserade Stockholms stad en kampanj för att få invånarna att hyra ut sina hem till nyanlända. Med tanke på det starka engagemanget för att ta emot flyktingar förra hösten hade man kunnat förvänta sig att gensvaret skulle bli enormt. Men hittills har bara 70 intresseanmälningar kommit in.

Vart tog alla eldsjälar vägen? Det är tydligen lättare att kräva öppna gränser på Medborgarplatsen än att öppna sitt eget hem.

Situationen i Stockholm är nu så pressad att hoppet står till hotell och vandrarhem. I sista hand kan även idrottshallar behöva tas i anspråk för att erbjuda tak över huvudet för de 5 640 nyanlända som huvudstaden ska ta emot nästa år enligt lag.


Det visar hur akut bostadskrisen är. Det råder brist på bostäder för nyanlända i 272 av landets 290 kommuner. Visserligen är bostadsbyggandet nu rekordstort, enligt nya siffror från Boverket. Men de 64 000 bostäder som påbörjades under året passar dåligt för grupper med mycket liten eller ingen egen betalningsförmåga.

Det är just de resurssvaga grupperna som är den blinda fläcken i svensk bostadspolitik. Avståndet mellan ideal och verklighet har bara vuxit.

Sent om sider har regeringen visserligen lagt fram ett förslag som ska göra det enklare att få tillfälliga bygglov för moduler. Det är ett steg i rätt riktning, men mer behöver göras.

Det måste bli ännu mer gynnsamt att hyra ut privat. I dag får ett hushåll ta ut 40 000 kronor skattefritt per bostad och år. Det är visserligen redan generöst jämfört med grundavdraget för arbetsinkomster, vilket kan ses som stötande. Men eftersom situationen är akut måste alla vägar prövas.


Regeringen bör dock reservera de extra goda villkoren till längre perioder av uthyrning. Det finns ingen anledning att göra Sverige till ett skatteparadis för Airbnb-uthyrning till turister. Åtgärden kan med fördel kombineras med en bred kampanj riktad till landets pensionärer, som inte sällan bor kvar i skuldfria hus, men har små löpande inkomster.

Bert Karlssons enkla bostäder på hjul är en annan viktig pusselbit. För det kommer att bli oerhört tufft - och politiskt känsligt - att försöka lösa flyktingmottagandet enbart via uppköp av bostadsrätter och förtur till hyresrätter.

Det känns säkert främmande för många att Sverige får områden med husvagnar likt USA:s trailer parks för låginkomsttagare. Men det finns flera fördelar i det nödläge som råder: husvagnarna kommer att vara ett relativt billigt boende för såväl kommuner som nyanlända. De kan snabbt komma på plats och de kan flyttas när bygglovet har löpt ut.

Andra lösningar kommer att bli att låta flyktingar bo kvar på sina asylboenden eller tränga ihop sig i utanförskapsområdena. Det var länge sedan det fanns några ideala lösningar att välja bland.


Läs också: Var ska alla flyktingar bo, Stefan Löfven?


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.