Foto: /IBL / /IBLFoto: /IBL / /IBL
 Foto: /IBL / /IBL
2010 blev Birgitta Ohlsson EU-minister i alliansregeringen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX SWEDEN2010 blev Birgitta Ohlsson EU-minister i alliansregeringen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX SWEDEN
2010 blev Birgitta Ohlsson EU-minister i alliansregeringen.  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX SWEDEN
Birgitta Ohlsson på Pridefestivalen 2012 tillsammans med Mona Sahlin. Två år senare var tillsatte hon Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: IZABELLE NORDFJELLBirgitta Ohlsson på Pridefestivalen 2012 tillsammans med Mona Sahlin. Två år senare var tillsatte hon Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Birgitta Ohlsson på Pridefestivalen 2012 tillsammans med Mona Sahlin. Två år senare var tillsatte hon Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.  Foto: IZABELLE NORDFJELL
Wonder Woman (Gal Gadot) på väg upp ur skyttegraven och in i ingenmansland. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅNWonder Woman (Gal Gadot) på väg upp ur skyttegraven och in i ingenmansland. Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Wonder Woman (Gal Gadot) på väg upp ur skyttegraven och in i ingenmansland.  Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Heliga Birgitta kan inte göra mirakel med L

Publicerad

Jan Björklunds oneliner-fabrik har förlorat sin fräschör. Men Birgitta Ohlssons utspel vittnar om osannolikt dålig tajmning. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Birgitta Ohlsson är kanske veckans Wonder Woman. I ett läge då allt ljus riktades mot Moderaterna och Anna Kinberg Batra hade slängt sig i en skyttegrav för att undkomma lömska kulor från de egna leden - då skuttade Birgitta Ohlsson ut i ingenmansland, viftade med armarna och drog på sig eld, hojtandes: "Titta på mig! Jag kan också partikrisa!"

Birgitta Ohlsson utmanar partiledarklustrets doyen, Jan Björklund, om ledarskapet i Liberalerna. Striden ska avgöras på landsmötet i november. 

Det är visserligen beundransvärt att Liberalerna håller sina demokratiska principer högt. Inget moderat krypskytte här, inte: vill man utmana partiledaren så gör man det öppet. Interndemokratin lever.

Både Ohlsson och Björklund förlorar på partiledarstriden

Men snacka om usel tajmning. Birgitta Ohlsson lovar en "lugn och långsam process" fram till november. Men då är det mindre än ett år kvar till riksdagsvalet. I stället för att rigga partiorganisationen för en lång valkampanj kommer Liberalerna att ägna sig åt personkampanjer, för Birgitta Ohlsson är en både omstridd och stridbar person.

Om hon skulle gå segrande ur kampen har hon mycket kort tid på sig att landa i partiledarrollen. Om Björklund triumferar kan han ändå uppfattas som skadeskjuten och dribblande på övertid. 

Birgitta Ohlsson motiverar sitt beslut med att Liberalernas opinionssiffror, runt fem procent, är oacceptabla. Annat var det år 2002, påminner hon. 

Ja, valåret 2002 var det mycket som var annorlunda. Moderaterna föll utför ett stup efter Uppdrag gransknings valstugereportage och väljarna forsade till Folkpartiet, som fick 13,3 procent i riksdagsvalet. Lars Lejonborg var varm i kläderna efter fem år som partiledare och gick hem i stugorna med sitt "språkkrav". 

13 procent var ingen normal nivå för FP utan den högsta siffran sedan 1985. Men Birgitta Ohlsson tycks vilja tro att partiets högtidsstund också markerar dess rimliga nivå. 

Den sortens önsketänkande är hon inte ensam om - alla partier tycks ha fantomsmärtor efter en svunnen stormaktstid (förlåt, Östersjörike). Men i dagens partilandskap, med tre stora partier - S, M och SD - är siffror runt fem procent ingen katastrof för Liberalerna. 

Jan Björklund värjde sig för "tokfeminister"

Det betyder inte att Jan Björklund är en optimal L-ledare. Han har omformat det gamla akademikerpartiet till ett smalt och lite gapigt kravparti. 

Björklund slarvade bort det liberala jämställdhetsarvet och hävdade under en tid att han inte kunde kalla sig feminist eftersom "tokfeministerna" stulit ordet. Under honom har de liberala också nästan helt ignorerat vår tids ödesfråga: klimatet. Som om inte en beboelig planet är en grundläggande förutsättning för frihet. 

Jan Björklund har förstås skolfrågan som i en liten blå ask, men vård- och omsorgspolitiken är inte mycket att skriva hem om. Liberalerna älskar - med dogmatisk hetta - privata välfärdsföretag och LSS. I övrigt vankas det mest enkla utspel à la "lagad mat-garanti" i hemtjänsten.

Partiet har blivit lite kantigt, lite gubbigt. Det vill Birgitta Ohlsson ändra på - och hon tror sig kunna attrahera unga kvinnor. Men det förutsätter att hon på några månader lyckas vrida vinden ur seglen för Annie Lööf och Gudrun Schyman. 

Hur stort är egentligen det väljarsegment som oemotståndligt faller för Birgitta Ohlssons politiska kombo: delad föräldraförsäkring, Natomedlemskap och försvar för religiösa friskolor?

Det är en gåta varför hon inte väntade med att slåss om ledarskapet till efter valet. Ingen, inte ens Jan Björklund, tror väl att han kommer att leda Liberalerna in i valrörelsen 2022. 

 

Läs också:

Liberalerna har virrat bort sig i La La Land.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag