Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hela S slätar alltså över parallella rättegångar

Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, backas upp av hela arbetarekommunen.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Det är inte längre en enskild S-politiker i Malmö som slätar över parallell rättskipning och hederskultur. Det är hela arbetarekommunen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns åtminstone en socialdemokrat som gläder sig åt regeringskrisen. Hon heter Frida Trollmyr och är kommunalråd i Malmö.

Bakgrunden är att Kvällsposten i en serie artiklar har granskat romani kris – en sorts parallella rättegångar för romer. I ett av fallen ”friades” en man som anklagades för att ha våldtagit sin dotter.

Mötena har letts av Stefan Wydow – som också är vice ordförande i Malmös romska råd. En del av sammankomsterna har rentav hållits i kommunens lokaler.

Frida Trollmyr – som är ordförande för rådet – förnekade inledningsvis all kännedom om saken. I onsdags kunde dock reportern Jenny Strindlöv genom inspelningar av ett telefonsamtal visa att kommunalrådet fick information om saken redan i september ifjol. S-politikerns svar då:

”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord.”

Det är ett svaghetstecken för den svenska demokratin att den här förklarande inledningen alls ska behövas en vecka senare. 

En toppolitiker i ett regeringsparti i Sveriges tredje största stad tycker bevisligen att den egna politiska karriären är viktigare än att agera på uppgifter om hedersförtryck och parallella rättegångar i kommunens lokaler.

Det är en oerhörd skandal som borde vara känd av alla nyhetsintresserade svenskar vid det här laget – även fast regeringskrisen har stulit mycket av det mediala syret.

Stefan Löfven och de andra S-ministrarna borde jagas med frågor om det inträffade av alla stora medier. Och Frida Trollmyr borde självklart ha fått packa ihop sina saker i Stadshuset för länge sedan. 

Om Liberalerna menar allvar med kampen mot hederskulturen är det dags att tvinga S till handling.

Det har inte skett. I stället har Socialdemokraterna i Malmö nu gått ut och gett Trollmyr sitt helhjärtade stöd.

”Hon sa ju till den romska mannen att han skulle polisanmäla”, förklarade Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, till Kvällsposten på måndagen – som av en händelse samma dag som Stefan Löfven fälldes av riksdagen.

Partiets hållning – att göra ärendet till en ren juridisk fråga – är obegriplig.

Det är inte självklart olagligt att hålla rättegångsliknande möten inom etniska grupper. Och det är svårt att se att det skulle vara en fråga för rättsväsendet att Wydow använt stadens mötesrum för ändamålet.

Däremot är det förbannat olämpligt och något som borde bekämpas av alla partier som värnar den liberala demokratin – även om det råkar saknas en brottsrubricering eller bevis som håller i ett brottmål.

Om Socialdemokraterna i Malmö inte inser det orimliga i sin hållning måste ansvarsfulla partier agera.

Liberalerna har knappast hållit en rak kurs de senaste åren. Men i en fråga har partiet varit föredömligt tydlig: bekämpandet av hederskulturen.  

Under ledning av partisekreteraren Juno Blom har politiken mot hedersförtryck skärpts på en rad punkter genom Januarisamarbetet. Nu driver L den viktiga frågan om att också förbjuda kusinäktenskap.

I Malmö kan Socialdemokraterna bara styra tack vare stödet från partiet. Om Liberalerna menar allvar med kampen mot hederskulturen är det dags att tvinga S till handling.